Paus roept op tot gebed voor Irak en Syrie

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Paus Franciscus heeft zondag tijdens de angelus- toespraak alle Christenen dringend opgeroepen om te bidden voor vrede in Irak...
20140616_Angelus01

Paus Franciscus heeft zondag tijdens de angelustoespraak alle Christenen dringend opgeroepen om te bidden voor vrede in Irak. "Ik nodig jullie uit om jullie te verenigen met mijn gebed voor de geliefde natie van Irak, boven alles voor de slachtoffers en voor degenen die het meeste lijden onder de consequenties van het zich uitbreidende geweld, in het bijzonder voor de vele mensen, onder wie vele Christenen, die hun huizen hebben moeten achterlaten", aldus de Paus.
"Ik hoop voor de gehele bevolking op veiligheid en vrede en een toekomst van verzoening en gerechtigheid waarin alle Irakezen, wat hun religieuze overtuiging ook is, samen hun thuisland kunnen opbouwen tot een model van samenleven."

Massaal op de vlucht

Het Vaticaan is uiterst bezorgd over de ontwikkelingen in Irak. Daar heeft de extremistisch-Islamitische terreurbeweging ISIL vorige week grote delen van Noord-Irak veroverd, waaronder de stad Mosul, waar veel Christenen leven.
Die zijn massaal op de vlucht geslagen en hebben de Paus en de Wereldkerk om hulp gevraagd. De Chaldese Aartsbisschop Emil Shimoun Nona heeft alle religies opgeroepen kerken, scholen en andere gebouwen beschikbaar te stellen voor de opvang van vluchtelingen.
Christenen, maar ook gematigde en niet-soennitische Moslims zijn door de opmars van ISIL gedwongen huis en haard te verlaten om zich het vege lijf te redden. Dat heeft de Prefect van de Vaticaanse Congregatie voor de Oosterse Kerken, Kardinaal Leonardo Sandri, vorige week verklaard. De met aartsvader Abraham verbonden streek "beleeft opnieuw een exodus van honderdduizenden mannen, vrouwen en kinderen", aldus Sandri na telefoongesprekken met kerkelijke leiders in Mosul.

Gebed voor Syrië

Zaterdag riep de Paus opnieuw op tot gebed voor vrede in Syrië. "Het gevaar bestaat het lijden dat ons niet direct raakt te verdringen", twitterde de Paus. "Laten wij daar iets aan doen! Bidden wij om vrede in Syrië."

Bron: KN, foto: AsiaNews