Paus roept Myanmar op tot verzoening en vergevingsgezindheid

donderdag, 30 november 2017
Nieuws
Paus Franciscus roept de boeddhistische monniken in Myanmar op tot samenwerking voor de vrede en respect voor de mensenrechten.
20171130-Paus-Myanmar-Radio-Vaticaan

Paus Franciscus heeft woensdag in een eucharistieviering in Rangoon de katholieke gemeenschap opgeroepen tot vergevingsgezindheid en mededogen, als antwoord op de haat en afwijzing waarmee zij maar al vaak te kampen krijgen. De plechtigheid werd bijgewoond door naar schatting 150.000 gelovigen. Daarmee was het de grootste katholieke manifestatie ooit in de geschiedenis van het Aziatische land.

De Paus zei in zijn homilie dat het land gebukt gaat onder zichtbare en onzichtbare wonden van het geweld. Maar als christenen zijn wij geroepen om haat niet met wraak te beantwoorden. Velen van jullie zijn, vaak ook te voet, van ver uit de bergen gekomen. Ik kom jullie als pelgrim tegemoet om te luisteren en te leren, maar ook om mee jullie wonden te dragen en jullie hoop en troost te bieden.

Openvoor het transcendente
Paus Franciscus sprak ook met leden van de Hoge Boeddhistische Raad van Myanmar. Het land telt ruim een half miljoen boeddhistische monniken en 75.000 boeddhistische zusters. In zijn toespraak met vele verwijzingen naar Boeddha en Sint-Franciscus van Assisi spoorde de paus zijn gesprekspartners aan tot meer samenwerking voor de bevordering van de vrede, respect voor de menselijke waardigheid en rechtvaardigheid.

Een van de belangrijkste uitdagingen van deze tijd is mensen helpen om zich voor transcendente te openen en om hen de onderlinge verbondenheid met alle mensen te helpen ontdekken. Niet alleen in Myanmar, maar overal ter wereld hebben mensen nood aan het gemeenschappelijke getuigenis van religieuze leiders, aldus de paus.

Paus Franciscus reisde donderdag af naar Bangladesh. Daar ontmoet hij vandaag een groep Rohingya-vluchtelingen. In 1986 bracht paus Joannes Paulus II al eens een bezoek aan het land.

Bron: Kerknet, Radio Vaticaan, Kathpress, CNN

Foto: Radio Vaticaan