Paus: "Respecteer wapenstilstand Syrië"

maandag, 02 mei 2016
Nieuws
Paus Franciscus heeft “alle partijen die betrokken zijn bij het conflict” in Syrië opnieuw met klem opgeroepen het geweld in het land te stoppen.

Eind februari werd een tijdelijk bestand in Syrië overeengekomen, dat sindsdien echter met regelmaat werd geschonden. Afgelopen week barstte het geweld vooral in Aleppo opnieuw in alle hevigheid los. Bij bombardementen op de stad kwamen zeker 250 mensen om het leven.

De paus riep gisteren na afloop van het Regina Coeli op het Sint Pietersplein op om de wapenstilstand in Syrië te blijven respecteren. “Met diepe pijn ontvang ik de dramatische berichten uit Syrië, met betrekking tot de geweldsspiraal die de al hopeloze humanitaire situatie in het land blijft verergeren.” Franciscus wees daarbij vooral op Aleppo dat zwaar getroffen is door het weer opgelaaide geweld. Ook noemde hij de talloze “onschuldige” slachtoffers van het geweld, “zelfs kinderen, zieken en zij die met grote opoffering bezig zijn met verlenen van hulp aan de naaste”.

Franciscus riep “alle partijen die betrokken zijn in het conflict” op “om de wapenstilstand te respecteren en de gaande zijnde dialoog te versterken”. Volgens de paus is dialoog de “enige weg die leidt naar de vrede”. (KN/RV)