Paus prijst martelaar-bisschop Stepinac

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De vroegere kardinaal-aartsbisschop Aloysius Stepinac van Zagreb was "een groot herder en Christen". Dat zei paus Benedictus XVI tegen...
20110606kroatie01

De vroegere kardinaal-aartsbisschop Aloysius Stepinac van Zagreb was "een groot herder en Christen". Dat zei paus Benedictus XVI tegen journalisten in het vliegtuig onderweg naar Kroatië. Daar bracht de Paus afgelopen weekeinde een pastoraal bezoek.

 

Vazalstaat

Kardinaal Stepinac stond tijdens de Tweede Wereldoorlog aan het hoofd van de Katholieke Kerk in Kroatië toen het land kort zijn onafhankelijkheid herwon maar zich onder het Ustasja-regime al snel tot een vazalstaat van nazi-Duitsland ontpopte.

Na de oorlog werden de nazi’s vervangen door de communisten. Als uitgesproken criticus van het regime werd kardinaal Stepinac in 1946 na een show-proces gevangen gezet. Hij overleed in 1953 terwijl hij onder huisarrest geplaatst was.

‘Leugen’

Zowel het nazisme als het communisme zijn beide "anti-humaan", aldus paus Benedictus.

Het Ustasja-regime "leek de droom te verwezenlijken van autonomie en onafhankelijkheid, maar in werkelijkheid was deze autonomie een leugen omdat Hitler deze gebruikte voor zijn eigen doeleinden."

Temidden van alle onrust stelde kardinaal Stepinac zich op als moedige verdediger van de onderdrukten door de Ustasja’s, onder wie ook Serviërs, Joden en zigeuners.

Goed voorbeeld

Kardinaal Stepinac stond ook op tegen "de dictatuur van het communisme, waarbij hij opnieuw streed voor het geloof, voor de aanwezigheid van God in de wereld, voor de ware menselijkheid die afhankelijk is van de aanwezigheid van God." De Paus noemde de Kroatische kardinaal "een goed voorbeeld, niet alleen voor de Kroaten, maar voor ons allemaal."

 

Kardinaal Aloysius Stepinac werd in 1998 door paus Johannes Paulus II uitgeroepen tot een martelaar en zalig verklaard.

 

Bron: CNA