Paus presenteert documenten Bisschoppensynode Midden-Oosten

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Afgelopen weekend was de Heilige Vader op bezoek in Cyprus. Naast ontmoetingen met de Latijns en Maronitisch Katholieke geloof­gemeen­schappen, de president van Cyprus en met de aarts­bisschop van de Cypriotisch Orthodoxe kerk, was het...
20100608cyprus01

Afgelopen weekend was de Heilige Vader op bezoek in Cyprus. Naast ontmoetingen met de Latijns en Maronitisch Katholieke geloofsgemeenschappen, de president van Cyprus en met de aartsbisschop van de Cypriotisch Orthodoxe kerk, was het hoogtepunt van de reis de officiële bekendmaking en overhandiging van het Instrumentum Laboris. Dit zijn de werkdocumenten voor de Bisschoppensynode voor het Midden-Oosten, die oktober aanstaande in Rome gehouden zal worden.

Mgr Eterović

Het Instrumentum Laboris werd in ontvangst genomen door Mgr Eterović, secretaris van de Bisschoppensynode. Deze verving bisschop Luigi Padovese, voorzitter van de Turkse bisschoppenconferentie, die afgelopen donderdag vlak voor zijn vertrek naar Cyprus werd doodgestoken in zijn woning in Turkije.

Islamisering

Belangrijke thema’s in het Instrumentum Laboris en daarmee voor de Bisschoppensynode aanstaande oktober, zijn: Islamisering, de verslechterende politieke situatie doordat regimes steeds autoritairder worden, de emigratie van Christenen uit het Midden-Oosten, het Israëlisch – Palestijnse conflict en de gevolgen van de oorlogen in Libanon en Irak.

Vitaliseren

De belangrijkste doelen van de Bisschoppensynode zijn: het bevestigen en versterken van de Christenen in het Midden-Oosten in hun identiteit door het Woord van God en de Sacramenten, alsmede het vitaliseren van de kerkelijke gemeenschap tussen de verschillende in gemeenschap met Rome verbonden Kerken (Melkiten, Syriërs, Maronieten, Kopten, Armeniërs, Chaldeeën), zodat zij waarachtig kunnen getuigen van de vreugde en aantrekkenlijkheid van het Christelijke leven.Meer informatieTekst van het Instrumentum Laboris
Commentaar van Samir Khalil Samir pr.
Toelichting van Mgr. William Shomali, hulpbisschop van Jeruzalem