Paus pleit voor Palestijnse staat en nieuw vredesoverleg

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Paus Benedictus XVI heeft tijdens zijn bezoek aan Bethlehem gepleit voor een zelfstandige Palestijnse staat. Ook riep hij op een einde te maken aan de blokkade van de Gazastrook.
pope-takes-mass-in-bethel-001-200-x-120

Paus Benedictus XVI heeft tijdens zijn bezoek aan Bethlehem gepleit voor een zelfstandige Palestijnse staat. Ook riep hij op een einde te maken aan de blokkade van de Gazastrook.

De Palestijnse president Mahmud Abbas spoorde hij aan de vredesonderhandelingen met Israël te hervatten op basis van wederzijdse erkenning. De christenen in het Heilig Land moedige hij aan te blijven. De Heilige Stoel erkent het recht van het Palestijnse volk op een zelfstandig thuis in het land van zijn voorouders en binnen internationaal erkende grenzen, zei de paus bij zijn ontvangst in Bethlehem door president Abbas. Het is van belang "de vlam van de hoop" brandend te houden "dat er een weg gevonden kan worden die de legitieme aanspraken van beide zijden vervullen, van Israëli’s en Palestijnen". Benedictus benadrukte het recht van de Palestijnen op contact met hun verwanten over de grens en op toegang tot de heilige plaatsen, tot werk en gezondheidszorg.

Abbas sprak zich in zijn begroeting ook uit voor een twee-statenconstructie en een vreedzame coëxistentie met Israël. Jeruzalem als "eeuwige hoofdstad van Palestina" zou daarbij voor beide staten de hoofdstad moeten vormen. Uitdrukkelijk vroeg hij om de uitvoering van de VN-reoluties ten aanzien van het Midden-Oostenconflict, met name over de terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen.

Een rechtvaardig en vreedzaam samenleven is alleen mogelijk "door een geest van samenwerking en wederzijds respect", aldus de paus. Alle partijen moeten hun ressentimenten overwinnen. Tegelijkertijd maande hij de internationale gemeenschap haar verantwoordelijkheid te nemen voor een vredesoplossing.

Met het oog op de verwoestingen door de oorlog in de Gazastrook sprak de paus zijn hoop uit op een spoedige wederopbouw. Tijdens de aansluitende Heilige Mis op het plein bij de Geboortekerk sprak de paus de gelovigen nogmaals met kracht moed in en eiste hij een snelle opheffing van het embargo.

De paus moedigde de christenen aan ondanks alle moeilijkheden toch in het heilig Land te blijven. Zij moeten een brug voor dialoog en samenwerking vormen bij de opbouw van een cultuur van vrede. Alleen zo kan een weg uit de "huidige impasse van angst en agressie" gevonden worden. Christenen moeten getuigen van de liefde Gods tegenover de haat, zelfzucht, angst en wrok.

Voor de Mis hadden zich volgens de Vaticaanse persdienst rond 10.000 mensen verzameld, bijna het dubbele van wat er voorzien was. ‘s Middags bezocht de paus in Bethlehem een vluchtelingenkamp en het Caritas baby-hospitaal. Het enige kinderziekenhuis in het westelijk Jordaangebied wordt vooral door Duitse katholieken gefinancierd.

Bron: KN/KNA