De oproep die Benedictus XVI zondag gedaan heeft aan Syrië "is een boodschap waar goed naar geluisterd moet worden." Dat is de visie van de Melkitische aartsbisschop van Aleppo , Jean Clement Jeanbart . "Het is een oproep die niet beschuldigt en niemand veroordeelt. Het is een waardevolle oproep die een opening biedt naar verzoening en dialoog," aldus mgr. Jeanbart. Hij richt zich tot iedereen, stelt niet dat de een gelijk heeft en de ander ongelijk, hij neemt geen positie in voor of tegen de regering of oppositie, maar vraagt de mensen om te praten en niet te schieten. Het is een goede boodschap." We moeten nu afwachten en zien of "de lokale media erover berichten en of onze jonge mensen het in buitenlandse media zullen lezen," zeggen katholieke bronnen in Damascus..
De situatie in het land blijft zeer gespannen. Saoedi-Arabië heeft zijn ambassadeur uit Damascus terug geroepen. Koning Abdullah heeft een verklaring voorgelezen op de staattelevisie. "Wat in Syrië gebeurt is niet aanvaardbaar voor Saoedi-Arabië," zei de koning, ondank het feit dat hij vrijwel dezelfde roep om democratie in zijn eigenland heeft onderdrukt. ‘syrië moet wijs nadenken voordat het te laat is en hervormingen steunen en doorvoeren en niet alleen beloven, maar echt hervormen." De
Arabische Liga heef een eind aan het geweld geëist. Maar de regering Assad heeft het eind van de staat van beleg uitgeroepen die al een halve eeuw duurt en beloofd dat er eind dit jaar verkiezingen komen met meerdere partijen. Maar er is geen enkel teken dat duidt op een eind aan het geweld.
Bendes
Tegen deze onaangename achtergrond klonk de oproep van de paus. "De paus vraagt om een oplossing waarin dialoog en vrede samengaan en om de wapens te laten zwijgen en af te zien van geweld," verklaart mgr. Jeanbart. "Ik denk dat iedereen in dit land die een duurzame vrede wil, het daarmee eens is." Maar de Melkitische aartsbisschop van Aleppo waarschuwt: "We moeten voorzichtig zijn omdat de media negatieve beelden van de situatie in Syrië verspreidt. Er is geweld, maar dat wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door gewapende bendes die de veiligheidsdiensten uitdagen. Je kunt niet zeggen dat de regering niet veranderd is. Ze heeft veel gedaan en verbeteringen aangebracht, ze heeft liberalere wetten ingevoerd, de staat van beleg opgeheven, politieke gevangen zijn vrijgelaten , er is een wet voor een meer partijen systeem en een nieuwe wet voor verkiezingen. Er verschijnen hervormingen aan de horizon. Ik weet niet of ze zo snel doorgevoerd worden als wij zouden willen, maar er is verandering.""
Exodus
De aartsbisschop van Aleppo heeft echter ook zijn zorgen. "Ik ben erg bezorgd omdat de oppositie kwaad en fanatiek is en bestaat uit fundamentalistische moslims; het enige wat ze willen is het regime ten val brengen. En wat er dan gaat gebeuren, weet niemand. We zien dat de oppositie wordt gesteund door al-Quaeda en Saoedi-Arabië en landen die er belang bij hebben dat de Moslim Broederschap de situatie in de grip krijgt en gaat regeren. Dat zou ernstige consequenties hebben voor de christenen en er zou een exodus op gang komen zoals in Irak. En zelfs Libanon zou dan wel eens dezelfde weg op kunnen gaan. " (Bron: AsiaNews)