Paus: meer martelaren dan in eerste eeuwen (met video)

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Er zijn meer martelaren in de Kerk dan in de eerste eeuwen, ze worden vervolgd zoals op het ogenblik in het Midden Oosten, of elegant verjaagd, met witte...
20140701Vatican

"Er zijn meer martelaren in de Kerk dan in de eerste eeuwen," ze worden vervolgd zoals op het ogenblik in het Midden Oosten, of "elegant verjaagd, met witte handschoenen." Dit waren vandaag [30 juni] de woorden van paus Franciscus tijdens de H. Mis in de Casa Santa Marta, op de dag waarop we de heilige martelaren uit de beginjaren van de Roomse Kerk gedenken. Zij werden aan de voet van de Vaticaanse heuvel op last van Nero geëxecuteerd, na de brand van Rome in het jaar 64.

Zoals door Radio Vaticaans gemeld, zei de paus dat het gebed aan het begin van de H. Mis in herinnering brengt dat "het bloed van de martelaren het zaad van de Kerk is". We spreken over de groei van een plant", zo zei de paus in zijn preek" en dit doet ons denken aan de woorden van Jezus: "Het hemels koninkrijk is als zaad. Iemand nam het zaad en zaaide het in de grond en ging daarna huiswaarts "en terwijl hij sliep en wakker was, groeide het zaad en kwam tot bloei". Dit zaad is het Woord van God dat groeit en het Koninkrijk der Hemelen wordt de Kerk, dank zij de kracht van de Heilige Geest en de getuigenis van de Christenen.

"We weten dat er geen groei is zonder de Geest: Hij is de Kerk, Hij laat de Kerk groeien, Hij roept de gemeenschap van de Kerk bijeen. Maar het getuigen van Christenen is ook noodzakelijk. En wanneer historische omstandigheden om een sterke getuigenis roepen, zijn er martelaren, de grootste getuigen. En de Kerk groeit dank zij het bloed van de martelaren. Dit is de schoonheid van het martelaarschap. Het begint met getuigen en het kan eindigen als Jezus, de eerste martelaar, de eerste getuige, de trouwe getuige: met bloed".

Maar er is een voorwaarde die noodzakelijk is voor een waarachtige getuige "zo zei de paus "en die is "er mogen geen voorwaarden zijn". In het Evangelie van vandaag zegt een van de leerlingen van Jezus dat hij Hem zal volgen, maar pas als hij zijn vader heeft begraven… Daarop zei de Heer: "Nee! Volg mij zonder voorwaarden. Uw getuigenis moet krachtig zijn; U moet dezelfde krachtige taal gebruiken als Jezus: "Uw woorden moet zijn ja, ja of nee, nee". Dat is de taal van de getuigenis."

"Vandaag "zo zei paus Franciscus "zien wij op naar de Kerk van Rome die groeit, gevoed met het bloed van martelaren. Het is dus juist "zo vervolgde hij "dat onze gedachten uitgaan naar de vele martelaren van vandaag, de vele martelaren die hun leven geven voor het geloof. In de tijd van Nero werden veel Christenen vervolgd en vandaag "zo zei hij "zijn er zeker net zoveel".

"Er zijn vele martelaren vandaag, in de Kerk, veel vervolgde Christenen. Denk aan het Midden-Oosten waar Christenen moeten vluchten voor vervolging, waar Christenen worden gedood. Zelfs die Christenen die met zachte hand, met witte handschoenen worden gedwongen te vertrekken. Dat is ook vervolging. Er zijn meer getuigen, meer martelaren in de Kerk van vandaag dan er in de eerste eeuwen waren. Laten wij tijdens deze Mis onze eervolle voorouders gedenken, laten wij ook denken aan onze broeders die worden vervolgd, die lijden en die, met hun bloed het zaad voeden van zoveel kleine Kerken die tot leven komen. Laten wij voor hen bidden en voor onszelf".

Bron en foto: AsiaNews