Paus: "Laat geweld u niet afschrikken"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Paus Benedictus XVI heeft de Indiase Bisschop- pen aangemoedigd zich niet door antichristelijke wetten of geweld te laten weerhouden van de €¦
20110920india01

Paus Benedictus XVI heeft de Indiase Bisschoppen aangemoedigd zich niet door antichristelijke wetten of geweld te laten weerhouden van de verspreiding van het Evangelie in India.

 

"Wees altijd bereid om het Koninkrijk van God te verspreiden en in de voetsporen van Christus te treden, die zelf verkeerd werd begrepen, veracht, valselijk beschuldigd en die leed omwille van de waarheid", aldus de Paus. Hij ontving maandag een groep Indiase Bisschoppen op ad limina in zijn zomerresidentie Castel Gandolfo.

"Laat u niet afschrikken wanneer dergelijke beproevingen zich voordoen in uw eigen dienstwerk en dat van uw priesters en religieuzen."

Verbod op bekeringen

Hoewel de Christenvervolging een groot deel van India treft, lijkt die zich vooral te concentreren in de gebieden die gedomineerd worden door Hindoe-nationalistische partijen. Van de 28 Indiase deelstaten hebben er vijf "antibekeringswetten" aangenomen die zware boetes en gevangenisstraffen opleggen aan degenen die anderen "dwingen" om van godsdienst te veranderen.

Geen bewijs

"Ze praten over gedwongen bekeringen, maar ze zijn niet in staat om zelfs één geval van gedwongen bekering aan te tonen", zei Aartsbisschop Vincent Concessao van New Delhi tegenover CNA, vlak voor ontmoeting met de Paus.

"Ze volgen Hitler’s methodologie door leugens vol te houden zodat mensen die na een tijdje vanzelf zullen geloven."

De "antibekeringswetten" zijn van kracht in de deelstaten Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Orissa, Gujarat en Himachal Pradesh.

Trouw

De Paus zei dat dergelijke wetten, hoe intimiderend ook, niet de apostolische zending van de Kerk af kunnen schrikken.

Mensen die door liefde voor God en de naaste gemotiveerd worden om Christen te worden, dienen een "goede vorming" te krijgen, aldus de Paus. Vanzelf zullen zij "trouw blijven aan de opdracht van Christus alle naties tot Zijn leerlingen te maken."

Geen onderscheid

Paus Benedictus drong er bij de Bisschoppen op aan om bekeerlingen uit alle sociale geledingen welkom te blijven heten. "God heet iedereen welkom, zonder onderscheid, in vereniging met Hem door de Kerk."

De laatste jaren is er een toevloed van ‘Dalits’ – de onderste sport van de hindoe-kaste-systeem – in het Christendom. De Katholieke Kerk is in de voorhoede van de campagne om discriminatie van Christelijke Dalits tegen te gaan, wat onder meer heeft geleid tot de arrestatie van verschillende Bisschoppen.

Minderheid

India heeft met bijna 1,2 miljard mensen na China het grootste inwonertal ter wereld. Daarvan is ongeveer 2 procent Katholiek. Tachtig procent van het land is hindoe. Maar de Kerk speelt een belangrijke rol op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs en sociale dienstverlening in het hele land.

 

Bron: CNA