fbpx

Paus: "Kerk heeft martelaren nodig"

maandag, 24 april 2017
Nieuws
ACN-20130924-01078-Paus

De Kerk heeft ook vandaag de dag nog martelaren nodig. Dat zei paus Franciscus zaterdag. Er is behoefte aan heiligen in het leven van alledag, aan getuigen, maar ook “aan diegenen, die de moed hebben om de genade aan te nemen getuigen tot het einde, tot de dood te zijn”.

Kracht van de liefde
De levende erfenis van de martelaren geeft de christenen van nu vrede en eenheid. Hun voorbeeld leert dat men zich met de kracht van de liefde kan verzetten tegen gewelde en oorlog, aldus Franciscus. De paus sprak tijdens een woorddienst in de Romeinse San Bartolomeo-basiliek waar martelaren uit de 20e en 21e eeuw werden herdacht. De bijeenkomst werd georganiseerd door de Sant’Egidio-gemeenschap.

‘Vorst van de wereld’
Oorzaak van de christenvervolgingen van de vroegste tijd tot nu is, zei de paus verder, dat de mensen door Jezus gered worden maar dat de “vorst van de wereld” dat wil verhinderen. “Hoe vaak hebben we op moeilijke momenten in de geschiedenis de zin gehoord: het vaderland heeft helden nodig. Evenzeer kunnen we onszelf vragen: wat heeft de Kerk vandaag nodig?”

Zus van Jacques Hamel
Tijdens de dienst sprak onder anderen Roselyn Hamel, zus van de in 2016 door IS-aanhangers vermoorde Franse priester Jacques Hamel. Voor Jacques Hamel werd onlangs een zaligverklaringsproces geopend. Ook sprak de Duitser Karl Schneider, zoon van de lutherse predikant en tegenstander van de nazi’s Paul Schneider. Paul Schneider werd in 1939 vermoord in het concentratiekamp Buchenwald.

Syrische vrouw
Als moderne martelares noemde de paus een Syrische vrouw, die naar verluidt door jihadisten was vermoord omdat ze een kruis droeg en haar geloof niet wilde afzweren. Haar islamitische echtgenoot vluchtte daarna met hun drie kinderen, ontmoette Franciscus toen die het Griekse eiland Lesbos bezocht en vertelde hem het verhaal, aldus de paus. De paus voegde de niet met naam bekende vrouw toe aan de moderne martelaren van verschillende christelijke Kerken en gemeenschappen die in de San Bartolomeo worden herdacht.

Concentratiekampen
Franciscus haalde ook uit naar de omstandigheden in opvangcentra voor vluchtelingen. Vele centra lijken op concentratiekampen “door de menigte mensen die ze daar binnenlaten”. Met name noemde hij het centrum op Lesbos.

‘Zelfmoord’
Bij de omgang met vluchtelingen lijken internationale verdragen volgens de paus vaak belangrijker dan mensenrechten. De ruimhartige omgang met vluchtelingen in het zuiden zou volgens Franciscus ook het noorden moeten “aansteken”.

“Het is waar, we zijn een beschaving zonder kinderen, maar we sluiten ook onze deuren tegenover migranten. Dat noemt men zelfmoord. Laat ons daarom bidden!” Na de dienst ontmoette de paus een groep vluchtelingen die via zogeheten humanitaire corridors legaal naar Italië zijn gekomen.