Paus: "Kerk die niet missioneert wordt ziek"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
"Missie is de sleutel van het dienstwerk. Een Kerk die niet uit zichzelf naar buiten treedt wordt vroeger of later ziek." Dat schrijft Paus Franciscus...
20130419_paus01

"Missie is de sleutel van het dienstwerk. Een Kerk die niet uit zichzelf naar buiten treedt wordt vroeger of later ziek." Dat schrijft Paus Franciscus in een brief aan de Bisschoppen van Argentinië.

Het Argentijnse Episcopaat is momenteel plenair bijeen in Pilar, waar Kardinaal Jorge Bergoglio onder gewone omstandigheden ook aanwezig zou zijn geweest. In zijn boodschap verontschuldigde de Paus zich omdat, zoals Radio Vaticaan het meldde, "recente verplichtingen" hem daarvan weerhouden.
De Paus herinnerde de Bisschoppen aan het slotdocument van de conferentie van Latijns-Amerikaanse Bisschoppen (Aparecida, 2007) over missionering en drongen er bij hen op aan "uit uzelf te komen en naar de marges van het bestaan te trekken en te groeien €‹€‹en te groeien in vrijmoedig spreken."

"Muffe lucht"

"Een Kerk die niet uit zichzelf treedt", schrijft hij, "wordt vroeg of laat ziek van de muffe lucht van gesloten kamers." Hoewel de Paus erkent dat de Kerk risico’s neemt door naar buiten te treden, is "het duizend keer beter om een gewonde Kerk dan een zieke Kerk te hebben."
Volgens de Heilige Vader lijdt de Kerk vaak aan zelfgerichtheid en navelstaarderij en vertrouwt zij alleen zichzelf. Dergelijk "narcisme (…) leidt tot geestelijke frivoliteit en klerikalisme", die voorkomen dat mensen de "zoete en troostende vreugde van evangelisatie" ervaren".
De Paus besluit zijn brief met een speciale groet aan de Argentijnse bevolking en een broederlijke "omhelzing" van zijn vroegere naaste collega’s die hij oproept voor hem te bidden. "Opdat ik niet hoogmoedig wordt en dat ik altijd zal weten te luisteren naar wat God wil en niet naar wat ik wil".

Bron: AsiaNews, foto: bornonthesamday