Paus kapittelt Brazilië

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Paus Benedictus XVI verwijt de Braziliaanse regering ernstig tekort te schieten ten aanzien van de sociale problemen in het land. In de snel groeiende steden blijkt de staat "niet altijd het instrument dat gerechtigheid en vrede bevordert", aldus de paus
brazil-paulo-fehlauer-cc-by-200-x-133

Paus Benedictus XVI verwijt de Braziliaanse regering ernstig tekort te schieten ten aanzien van de sociale problemen in het land. In de snel groeiende steden blijkt de staat "niet altijd het instrument dat gerechtigheid en vrede bevordert", aldus de paus tot de Braziliaanse bisschoppen. Die bezoeken nu per toerbeurt het Vaticaan in het kader van hun vijfjaarlijkse ad-liminabezoek. De paus riep de bisschoppen van het grootste katholieke land ter wereld op zich bij de zielzorg niet te laten ontmoedigen.

De paus ging ook in op de situatie van de Braziliaanse Kerk. Hij waarschuwde nadrukkelijk voor een "zelfsecularisatie". Deelname aan maatschappelijke en ethische debatten mag er niet toe leiden dat men niet meer over fundamentele geloofswaarheden als zonde, genade en de laatste dingen spreekt. Juist de jonge generatie katholieken ontmoet in het "geseculariseerd kerkelijk milieu" minder openheid en meer tegenstand ten opzichte van het kerkelijk gezag en verlangt naar transcendentie, aldus de paus.

Bron: KN/KNA