Paus in april naar Egypte

dinsdag, 21 maart 2017
Nieuws
Paus Franciscus bezoekt op 28 en 29 april Egypte. De reis wordt gezien als een belangrijke stap in het verbeteren van de interreligieuze dialoog.

Het Vaticaan heeft het pausbezoek aan het in meerderheid islamitische land officieel bevestigd. De paus verblijft beide dagen in Cairo, zo liet Vaticaans woordvoerder Greg Burke weten. Een bezoek aan bijvoorbeeld de Sinaï, het gebied waar recent meerdere koptische christenen werden vermoord, maakt geen deel uit van het programma. Johannes Paulus II ging in het jaar 2000 nog wel naar de Sinaï tijdens zijn bezoek aan Egypte. Op dit moment wordt een bezoek van Franciscus aan het gebied vermoedelijk als te gevaarlijk beschouwd.

Het pausbezoek zal zowel een pastorale, oecumenische en interreligieuze insteek hebben. In de Egyptische hoofdstad zal Franciscus de burgerlijke autoriteiten en de vertegenwoordigers van de katholieke en orthodoxe koptische Kerken ontmoeten, evenals die van de islamitische gemeenschap. Met spanning wordt uitgekeken naar het langverwachte bezoek van de paus aan de al-Azhar-universiteit, een van de belangrijkste religieuze autoriteiten binnen de soennitische islam. De universiteit verbrak in 2011 de samenwerking met het Vaticaan na een uitspraak van paus Benedictus XVI. Hij had de aanslagen op de kopten in het Egyptische Alexandrië genoemd als een van de redenen waarom het “urgent noodzakelijk is voor de regeringen van de regio om, ondanks de moeilijkheden en bedreigingen, efficiënte maatregelen te nemen ter bescherming van religieuze minderheden”. In Egypte werd die uitspraak gezien als ongewenste politieke bemoeienis. De betrekkingen werden vorig jaar mei weer aangehaald. Toen ontving Franciscus in het Vaticaan groot-imam Achmed al-Tayeb. Hij is groot-imam van de al-Azhar-moskee, die is verbonden aan de al-Azhar-universiteit.

Het bezoek aan Egypte is vooralsnog de eerste buitenlandse reis die de paus dit jaar zal maken. Op 12 en 13 mei gaat Franciscus vervolgens naar Fatima. Het is dit jaar honderd jaar geleden dat Maria in de Portugese plaats verscheen aan drie jonge herdertjes. Eerder bevestigde de Vaticaanse persdienst ook al het pausbezoek aan Colombia. Dat vindt plaats van 6 t/m 11 september, naar aanleiding van het recent gesloten vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de guerillabeweging FARC.

Bron: Katholiek Nieuwsblad