Paus geeft giften voor vluchtelingen mee

woensdag, 06 april 2016
Nieuws
Een delegatie van Kerk in Nood heeft afgelopen week voor Paus Franciscus heilige parameten en een persoonlijke financiële gift meegekregen voor de Kerk in Erbil, Irak.
20140731-Irak-Prayer

Een delegatie van Kerk in Nood heeft afgelopen week voor Paus Franciscus heilige parameten en een persoonlijke financiële gift meegekregen voor de Kerk in Erbil, Irak. “Zodra de Heilige Vader hoorde van mijn bezoek met Kerk in Nood, belde hij me op om te laten weten dat hij graag een gift aan onze Irakese broeders in het geloof zou willen sturen”, zo vertelt mgr. Cavina, bisschop van Carpi, die met Kerk in Nood meeging naar Irak.

Paus prijst initiatief
De paus gaf hem ook een brief waarin hij het bezoek georganiseerd door Kerk in Nood prijst als een “initiatief dat uitdrukking geeft aan vriendschap, kerkelijke eenheid en nauwe verbondenheid met de vele broeders en zusters wier nood en beproeving me zeer bedroeft en ons oproept op te komen voor het onvervreemdbare recht van ieder mens om vrij zijn of haar eigen geloof te belijden.” De paus roept ons op “het drama van de vervolging niet te vergeten” en merkt op dat “de geduldige en moedige geloofsgetuigenis van veel leerlingen van Christus een oproep is tot de gehele Kerk om de vruchtbare oorsprong van het Paasmysterie te herontdekken en er kracht, sterkte en licht uit te kunnen putten voor een nieuw humanisme.”

Barmhartigheid
“Barmhartigheid”, zo vervolgt de Heilige Vader, “roept ons op ons tot het uiterste in te spannen voor onze broeders en zusters, hun tranen te drogen, hun fysieke en geestelijke wonden te helen en hun door verdriet getroffen en gepijnigde harten te troosten. Het gaat niet om een zuiver plichtmatige daad van naastenliefde maar om hulp aan onze eigen harten, aangezien alle christenen vanwege hetzelfde doopsel één zijn in Christus.”

De delegatie bracht een ontmoeting aan de Chaldeeuwse aartsbisschop van Erbil, Bashar Matti Warda, en bracht samen met hem een bezoek aan de vluchtelingen in de christelijke wijk Ankawa en het Pater Werenfried Dorp, genoemd naar de stichter van Kerk in Nood, pater Werenfried van Straaten. De 150 geprefabriceerde woningen, geschonken door Kerk in Nood, bieden onderdak aan 175 christelijke families. Het bezoek omvatte ook de scholen waarin zo’n 7000 Irakese kinderen naar school gaan.

Tussen juni 2014 en heden heeft Kerk in Nood meer dan € 15,1 miljoen aan de Irakese christenen gedoneerd. Deze steun is ook in de huidige vastentijd voortgezet, waarbij het Italiaanse bureau van de pauselijke stichting Kerk in Nood zes de financiering op zich heeft genomen van zes afzonderlijke projecten die hulp bieden aan 250.000 christenen die nog in Irak verblijven.