Tijdens zijn bedevaart naar het Heilige Land, waar hij Bartholomeos I omhelsde, de Oecumenische Patriarch van Constantinopel, had de Paus ook een "persoonlijke boodschap" voor de Russisch-Orthodoxe Patriarch Kirill, namelijk dat "hij bereid is om hem te ontmoeten, om het even op welke locatie". Bronnen van AsiaNews in Moskous Synodale Afdeling voor Externe Relaties zeggen dit, en ook dat de boodschap werd overgebracht door Mgr. Massimo Palombella, de directeur van het Pauselijke Koor van de Sixtijnse Kapel, dat 27 mei in Moskou optrad ter gelegenheid van de vijfde verjaardag van de wijding van de Patriarch.
De woorden van de Paus werden persoonlijk overgebracht "in het bijzijn van erg weinig mensen" en aan de periferie van het concert, dat werd gehouden in samenwerking met het Synodale Koor van het Moskouse Patriarchaat. Dezelfde bronnen zeggen dat Kirill zijn reactie beperkte tot een "dankjewel" voor het "kostbare geschenk" aan hem van "vrienden uit Rome". Verschillende pogingen om de directeur van het Sixtijnse Kapel-koor te benaderen voor commentaar, zijn mislukt. Volgens bronnen in de Katholieke gemeenschap in Moskou was het tijdstip van de boodschap geen toeval: tijdens de dagen van zijn ontmoeting met Bartholomeos "die door het Moskouse Patriarchaat wordt gezien als een rivaal binnen de Orthodoxe wereld "wilde de Argentijnse Paus opnieuw ervan blijk geven dat hij hecht aan goede banden met de Russisch-Orthodoxe Kerk.
Het is onduidelijk of het aanbod op prijs werd gesteld door Moskou. Op 28 mei sprak Kirill van een "afkoeling" in het contact met het Vaticaan vanwege de inmenging van Grieks-Oekraïense Katholieken in het Majdan Nezalezjnosti (het Onafhankelijkheidsplein) van Kiev en hun "in zijn ogen ""Russisch-fobische" opstelling. De Kerkvorst heeft gewaarschuwd dat de situatie in de voormalige Sovjetrepubliek een "erg verdrietige schaduw" werpt op de relaties tussen het Patriarchaat en de Heilige Stoel. Volgens bronnen in de Orthodoxe gemeenschap waren de woorden van de Patriarch "niet direct gericht aan de Paus, wiens werk hij onverminderd blijft waarderen, maar in het algemeen aan diegenen binnen de Katholieke Kerk die niet geïnteresseerd zijn in de Oecumenische dialoog".
Deze opvatting is ook terug te zien in de recente verklaringen van de Metropoliet Hilarion van Volokolamsk, het hoofd van de Synodale Afdeling voor Externe Relaties. Zo klaagde de Metropoliet in een toespraak op 3 juni voor een bijeenkomst in Minsk: "Er is een deel van de Katholieke Kerk dat zijn energie, talent en middelen gebruikt om de interactie te versterken tussen Katholieken en Orthodoxen, terwijl een ander deel al het mogelijke doet om wantrouwen en vijandschap te creëren."
Bron en foto: Asianews
Vertaling: Camiel Donkers