fbpx

Paus Franciscus naar Myanmar en Bangladesh

dinsdag, 21 november 2017
Nieuws
Op dinsdag 28 november begint paus Franciscus aan een zesdaagse reis naar Myanmar en Bangladesh voor wat zijn meest delicate Aziëreis wordt.
Straatbeeld_Bangladesh

Volgend weekend reist paus Franciscus naar Myanmar en Bangladesh om er de christelijke minderheid een hart onder de riem te steken. De katholieke Kerk ter plaatse verwacht veel van het bezoek, omwille van de wijding van nieuwe priesters en de ontmoeting met de gelovigen ter plaatse, vooral in Myanmar waar de katholieke Kerk aan een heropstandig bezig is na vijftig jaar militaire dictatuur.

In beide landen ontmoet de paus staats- en regeringsleiders en vertegenwoordigers van andere godsdiensten, onder meer de Hoge Raad van Boeddhistische Monniken in Myanmar. Een ontmoeting met Rohingya of een expliciete aanklacht van hun lot lijkt om diplomatieke redenen onwaarschijnlijk, onder meer omdat het de positie zou versterken van de voorstanders van een terugkeer naar de tijd van de dictatuur. De 21ste buitenlandse reis van Franciscus duurt iets meer dan 6 dagen.

Bij het begin van zijn bezoek, op 28 november, wordt paus Franciscus op de luchthaven verwelkomd door president Htin Kyaw van Myanmar. Daarna volgen onder meer ontmoetingen met boeddhistische monniken en de plaatselijke bisschoppen, evenals een eerbetoon aan de slachtoffers van de onafhankelijkheidsoorlog van 1971. Op 1 december is er een priesterwijding en een interreligieuze en oecumenische vredesbijeenkomst.

Vanaf 2 december volgen er in Bangladesh, waar de pausen Paulus VI (1970) en Joannes Paulus II (1986) al eerder te gast waren, ontmoetingen met geestelijken, religieuzen en jongeren. De paus bezoekt er onder meer een opvanghuis van de zusters van Moeder Teresa en bezoekt straatkinderen in een sloppenwijk.

Bron: Kerknet