Paus Franciscus: "Meer martelaren dan ooit"

maandag, 31 augustus 2015
Nieuws
"Er zijn nu meer martelaren dan ooit", zei paus Franciscus zondag tijdens zijn angelustoespraak op het Sint-Pietersplein, meldt het persbureau Zenit.
Koptische-Egyptenaren-IS

De paus merkte op dat het aantal christenen dat vandaag de marteldood ondergaat de aantallen overschrijdt van degenen die tijdens de vervolgingen door het Romeinse Rijk de dood vonden.

Flavianus Melki
Hij ging daarbij in op de zaligverklaring, zaterdag, van de Syrisch-katholieke martelaar en bisschop Flavianus Michael Melki (1858-1915), in Libanon. Flavianus Melki werd in 1915 samen met een Chaldese collega door de Turkse autoriteiten gearresteerd. Beiden werden gemarteld en vermoord toen zij weigerden zich tot de Islam te bekeren. Melki werd doodgemarteld en daarna onthoofd. Paus Franciscus noemde hem een “onvermoeibare verdediger van de rechten van zijn mensen, iedereen aansporend om te volharden in het geloof”, “temidden van een enorme christenvervolging.”

Actuele situatie
“Ook vandaag, dierbare broeders en zusters, worden in het Midden-Oosten en in andere delen van de wereld christenen vervolgd.” Hij sprak de hoop uit de zaligverklaring deze vervolgde christenen “troost, moed en hoop” zal geven. De paus sprak ook de hoop uit dat wetgevers en regeringen zich inzetten voor de verdediging van de godsdienstvrijheid overal ter wereld. “Ik vraag de internationale gemeenschap om een einde te maken aan het geweld en het misbruik.”

11 Christenen vermoord per uur
Volgens de bekende Amerikaanse vaticanist John Allen zijn de afgelopen tien jaar gemiddeld 100.000 christenen per jaar vermoord. “Dat betekent dat er elk uur, zeven dagen per week, 365 dagen per jaar, 11 christenen ergens in de wereld worden vermoord omwille van hun geloof”, aldus Allen.

Bron: Katholiek Nieuwsblad/Zenit