Paus erkent martelaren van Laos

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Paus Francis heeft het martelaarschap erkend van de dienaren Gods Mario Borzaga, pater van de Congregatie van de Missionarissen Oblaten van...
20150506_Laos01

Paus Francis heeft het martelaarschap erkend van de dienaren Gods Mario Borzaga, pater van de Congregatie van de Missionarissen Oblaten van de onbevlekte Maagd Maria (o.m.i.) en catechist Paul Thoj Xyooj.

Beiden werden in 1960 in Laos vermoord. Daarmee is de weg vrij naar zaligverklaring, waarvoor in het geval van martelaarschap geen erkend wonder nodig is.

Voor de kleine Kerk in het communistische geregeerde Aziatische land, waar de vrijheid van godsdienst nog steeds beperkt is, is het groot feest, net als voor de medebroeders van pater Borzaga, meldt AsiaNews.

Jonge leeftijd

In april 1960 trokken pater Borzaga en Paul Thoj Xyooj te voet naar het noorden van Laos, een bergachtig gebied met regenwoud. Zij ondernamen de zware tocht op verzoek van Hmong, een overwegend christelijke etnische groep die zwaar werd vervolgd door de Laotiaanse overheid. Borzaga was 28 jaar oud en Paul 19, maar ondanks die jonge leeftijd zeer sterk en op zijn taken berekend.

Genadeloos vermoord

Volgens sommige bronnen is het tweetal onderschept door leden van de communistische Pathet Lao guerrillabeweging. Genadeloos vermoord werden zij in een nooit teruggevonden massagraf bij Muong Met geworpen, in de buurt van Muong Kassy. Uitgebreide zoektochten leverden niets op. Van meet af zijn er mensen geweest die getuigden dat de twee door de Pathet Lao waren vermoord. Ook meer recente verklaringen bevestigen die bewering.

Bron en foto: AsiaNews