fbpx

Paus: "Eenheid met Orthodoxen dringend nodig"

vrijdag, 01 december 2017
Nieuws
Op het feest van de H. Andreas stuurde paus Franciscus een bericht naar de oecumenische patriarch Bartholomeus, waarin hij de urgentie erkent om te groeien naar eenheid tussen de Katholieke en Orthodoxe Kerk.
Franciscus-Bartholomeus-Nikolaos-Manginas

Op het feest van de heilige Andreas, afgelopen donderdag, stuurde paus Franciscus een bericht naar de oecumenische patriarch Bartholomeus, waarin hij hem vertelde dat 50 jaar na de historische bijeenkomst van voorgangers paus Paulus VI en patriarch Athenagoras in 1967, "we erkennen hoe urgent het is om te groeien naar volledige en zichtbare eenheid."

De heilige Petrus was natuurlijk de eerste paus, maar Andreas was de eerste apostel die door Jezus werd geroepen, zoals de Schrift vertelt. Dus de broederschap van deze twee apostelen is een beeld voor de eenheid die bereikt moet worden tussen de Katholieke en Orthodoxe Kerken. Het feest van de Heilige Andreas is volgens de paus een jaarlijks moment om zowel de eenheid die al bestaat als de hoop op volledige gemeenschap uit te drukken.

Paus Franciscus: "Door de dogma’s van de eerste zeven oecumenische concilies te belijden, door in de werkzaamheid van de eucharistie en de andere sacramenten te geloven, en door de apostolische opvolging van de bediening van de bisschoppen te bewaren, ervaren Katholieken en Orthodoxen al een diepgaande nabijheid met elkaar."

Hij merkte ook enkele zaken op die zowel hij als Patriarch Bartholomeus ter harte nemen: "De afgelopen maanden heb ik met grote belangstelling uw deelname gevolgd aan belangrijke internationale evenementen overal ter wereld met betrekking tot de zorg voor de schepping, vreedzame co-existentie tussen de volkeren van verschillende culturen en religieuze tradities en de aanwezigheid van christenen in het Midden-Oosten. "De toewijding van uwe Heiligheid is een bron van inspiratie, ondersteuning en aanmoediging voor mij persoonlijk, want zoals u weet, delen wij dezelfde zorgen."

Hij deed ook een specifiek verzoek om gebed voor zijn reis naar Myanmar en Bangladesh. Hij verwees de Patriarch daarbij naar de Orthodoxe Goddelijke Liturgie: "Wanneer de diaken de mensen uitnodigt die verzameld zijn voor de Goddelijke Liturgie om te bidden ‘voor hen die reizen over land, zee en lucht’, vraag ik u alstublieft om ook te bidden voor mij."

Bron: Aleteia