fbpx

Paus: "Christenen gediscrimineerd en vervolgd"

woensdag, 21 november 2018
Nieuws
In een bericht aan Kerk in Nood vraagt paus Franciscus aandacht voor de vrijheid van Godsdienst. Morgen presenteert Kerk in Nood haar tweejaarlijks rapport over vrijheid van godsdienst in de Tweede Kamer.

Volgens paus Franciscus is de vrijheid van godsdienst "een fundamenteel mensenrecht dat erkend moet worden omdat het de hoogste waardigheid van de mens weerspiegelt." Hij sprak de woorden tot jongeren die deelnemen aan een bisschoppelijke bedevaart met Kerk in Nood naar Venetië. Hij herinnerde hen aan het ernstige probleem van discriminatie dat Christenen in veel delen van de wereld moeten ondergaan vanwege het ontzeggen van hun religieuze vrijheid. In het document, ondertekend door staatssecretaris Kardinaal Pietro Parolin, onderstreept Franciscus het doel van het initiatief: “het publiek bewustmaken van de tragedie van zoveel Christenen die vervolgd worden vanwege hun geloof.”

Het bericht herinnert eraan dat in veel landen "één enkele religie wordt opgelegd, in anderen sprake is van gewelddadige vervolging of systematische, culturele bespotting van de discipelen van Jezus. Hun wordt de vrijheid van godsdienst ontzegd, een fundamenteel recht van de mens dat moet worden erkend omdat het de hoogste waardigheid van de mens weerspiegelt.” De paus eindigt met een aanmoediging naar Christenen die zich in moeilijke omstandigheden bevinden. "Dat zij sterk blijven in hun beproevingen en de nabijheid van de hele Katholieke gemeenschap voelen om zo een zaadje van nieuwe vitaliteit en hoop voor de Kerk te worden.”

Morgen wordt in de Tweede Kamer het rapport Vrijheid van Godsdienst gepresenteerd en overhandigd aan politici en media. Het volledige rapport zal daarna online beschikbaar zijn in het Engels op de website http://religious-freedom-report.org. Een samenvatting van het rapport kunt u hier opvragen.