Paus blij met nieuwe patriarch

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Paus Benedictus XVI heeft "met vreugde kennis genomen van de verkiezing van metropoliet Kyrill tot de nieuwe patriarch van Moskou en heel Rusland". "Voor hem bid ik om het licht van de Heilige Geest om de Russisch-orthodoxe Kerk edelmoedig te dienen en i
kyrill-200-x-132

Paus Benedictus XVI heeft "met vreugde kennis genomen van de verkiezing van metropoliet Kyrill tot de nieuwe patriarch van Moskou en heel Rusland". "Voor hem bid ik om het licht van de Heilige Geest om de Russisch-orthodoxe Kerk edelmoedig te dienen en ik vertrouw hem toe aan de bijzondere bescherming van de Moeder Gods."

Op 6 december toonde de paus zich "diep bewogen" over de dood van patriarch Aleksi II en bevestigde hij zijn "geestelijke nabijheid" tot de hele Russisch-orthodoxe Kerk. Hij sprak daarbij over de "gemeenschappelijke inzet op de weg naar wederzijds verstaan en samenwerking tussen orthodoxen en katholieken". Ook herinnerde hij aan de "inspanningen van de overleden patriarch voor de wedergeboorte van de Kerk na de zware ideologische onderdrukking dat het martelaarschap van zovele getuigen van het christelijk geloof heeft voortgebracht." Ook de pauselijke Raad voor de Christelijke Eenheid toonde zich ingenomen met de nieuwe patriarch met wie "vele jaren" "broederlijke relaties" zijn onderhouden. "Wij vertrouwen erop dat wij de gezamenlijke weg van verzoening kunnen voortzetten." "Wij willen zeker niet het zicht verliezen op de moeilijkheden die er nog zijn, maar wij zijn klaar en bereid om samen te werken op sociaal en cultureel terrein om te getuigen van de christelijke waarden, zonder het uiteindelijke doel van de dialoog te vergeten."

Bron: KN/AsiaNews