Paus bidt met 50.000 gelovigen voor Irak

dinsdag, 25 oktober 2016
Nieuws
Paus Franciscus heeft zondag met naar schatting vijftigduizend mensen gebeden voor een einde aan het geweld in Irak. Hij deed dit bij het zondagse angelusgebed op het Sint-Pietersplein.
20160803-Getuigenis-Iraakse-Christina-Shabo-bij-WJD

Het Iraakse leger en Koerdische strijders zijn momenteel verwikkeld in gevechten om Mosoel en de Vlakte van Nineveh terug te veroveren op Islamitische Staat, dat daar sinds 2014 de dienst uitmaakt. In wat wel als een afleidingsmanoeuvre wordt gezien, voerden IS-strijders vrijdag aanvallen uit in de stad Kirkoek, waarbij ongeveer tachtig mensen omkwamen.

‘Weerzinwekkende geweldsdaden’
“In deze dramatische uren ben ik het volk van Irak nabij, in het bijzonder diegenen uit de stad Mosoel”, zei de paus.“Onze harten zijn geschokt door de weerzinwekkende geweldsdaden die al te lang worden begaan tegen onschuldige burgers, of zij moslims of christenen zijn of behoren tot andere etnische groepen en godsdiensten.” Franciscus drukte zijn verdriet er over uit dat velen, ook kinderen, “in koelen bloede” zijn vermoord. Dit “doet ons huilen, laat ons zonder woorden”, ging hij verder. De paus verzekerde de Irakezen van zijn gebed, opdat hun land ondanks zijn lijden “sterk en stevig mag zijn in de hoop vooruit te gaan richting een toekomst van veiligheid, verzoening en van vrede”.

Moment van stil gebed
“Hiervoor vraag ik jullie allen je met mijn gebed te verenigen”, sprak de paus, waarop hij de ongeveer vijftigduizend pelgrims op het plein voorging in een moment van stil gebed. Het Iraaks regeringsleger wordt in de gevechten om Mosoel en omgeving niet alleen gesteund door de Koerdische peshmerga-strijders. Ook Amerikaanse troepen, Britse en Franse speciale eenheiden en een aantal Turkse soldaten steunen Irak in die strijd.

Bron: Katholiek Nieuwsblad – CNA