Paus: bid voor de Kerk in China

dinsdag, 23 mei 2017
Nieuws
Paus Franciscus heeft alle katholieken opgeroepen hun geloofsgenoten in China komende woensdag in gebed bij te staan.
14205665081961_700

Download gebed voor China

Het is woensdag tien jaar geleden dat paus Benedictus XVI 24 mei uitriep tot wereldgebedsdag voor de Kerk in China. "Op 24 mei zullen we allemaal meedoen om de katholieken in China geestelijk bij te staan bij gelegenheid van de feestdag van de Heilige Maagd Maria Hulp der Christenen die in het heiligdom van Sheshan bij Shanghai wordt vereerd", aldus paus Franciscus zondag na afloop van het Regina Coeligebed.

Brief aan de Chinese katholieken
In zijn brief aan de Chinese katholieken van 2007, riep paus Benedictus XVI op tot een grotere eenheid tussen de ondergrondse katholieken en die van de door het regime gecontroleerde Kerk. In het gebed vroeg hij de Heer de Chinese christenen te helpen om te volharden in het christelijk getuigenis te midden van het lijden en de vervolging. De paus riep de katholieken op bij te dragen aan het welzijn van de Chinese samenleving en voor hun vervolgers te bidden.

Moeizame besprekingen
Ook paus Franciscus haalde een aantal van deze thema’s aan in zijn toespraak. Momenteel is de Heilige Stoel in moeizame besprekingen met de Chinese regering verwikkeld over de bisschopsbenoemingen.

‘Kijken naar Maria’
"Tot de Chinese katholieken zeg ik: Laten we kijken naar onze Moeder Maria, opdat ze ons kan helpen onderscheiden wat Gods wil en de juist weg is voor de Kerk in China. Moge Maria ons aanmoedigen om onze persoonlijke bijdrage te leveren aan de gemeenschap onder de gelovigen en harmonie in de hele samenleving. Laten we niet vergeten om te getuigen van het geloof door middel van gebed en liefde, altijd open voor ontmoeting en dialoog."

Nog geen deal
Met betrekking tot de besprekingen met het Chinese regime liet de emeritus-bisschop van Hong Kong, kardinaal Joseph Zen, weten ‘blij’ te zijn dat er nog geen deal is. Hij zei dat in een interview met de Catholic Herald. “Ik denk dat het akkoord over de selectie van bisschoppen klaar ligt maar nog niet getekend is. Ik denk dat de regering wil dat de Heilige Stoel alles goedkeurt. Niet alleen wat de selectie van bisschoppen betreft maar ook veel andere zaken om de Kerk onder controle te houden. Maar die dingen zijn niet mogelijk. En dus weigert de regering te tekenen. Wat mij betreft is dat goed.”

‘Koste wat kost’
Kardinaal Zen is erg kritisch over Vaticaanse functionarissen die “koste wat kost” een overeenkomst willen met China en niet naar Chinese prelaten willen luisteren. “Hoe kunnen zij denken de situatie beter te kennen dan ik? Beter dan aartsbisschop Savio Hon Tai-Fai, de nummer twee van de Congregatie voor de Evangelisatie? Wij zijn Chinees! Wij zijn zolang in China geweest, hebben gedoceerd in seminaries. Wij brachten er jaarlijks zes maanden door en zien met onze ogen wat er gebeurt. Ze geloven ons niet. Ze luisteren niet naar ons. Zo vreselijk.” 

Bron: Katholiek Nieuwsblad; foto; youtube