Paus bezorgd over toekomst van Kerk in Bosnië

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Paus Benedictus XVI is bezorgd over de toekomst van de Kerk in Bosnië en Herzegovina. Dat schrijft kardi- naal Tarcisio Bertone namens de paus in een alarmerende brief aan de ....
20120203_Bosnie01

Paus Benedictus XVI is bezorgd over de toekomst van de Kerk in Bosnië en Herzegovina. Dat heeft kardinaal Tarcisio Bertone namens de kerkvader in een alarmerende brief aan de bisschoppen van het Balkan-land geschreven. Delen van de brief zijn onlangs verschenen in de Vaticaanse krant L"Osservatore Romano.

Het aantal katholieken in Bosnië en Herzegovina is bijna gehalveerd van 800.000 in 1991 tot ongeveer 440.000 in 2012. "Het aantal katholieken blijft dalen", schrijft Bertone, "omdat de statistieken laten zien dat in veel parochies alleen nog maar ouderen komen". Het katholicisme kan binnen een paar decennia volledig uit het land verdwijnen als het proces van daling niet stopt. Bertone nodigde de verantwoordelijke bisschoppen uit om met concrete plannen te komen om de emigratie van de katholieke bevolking te keren. Verder staat in de brief dat de Heilige Vader hoopt op de hulp van de Kroatische katholieken aan de missie van de Kerk in Bosnië en Herzegovina.

Volgens de kardinaal is het in deze "ernstige situatie" nodig dat "bisschoppen en priesters zich als verantwoordelijken voor Gods volk in deze regio toewijden aan de toekomst van de Kerk in Bosnië en Herzegovina". Namens Benedictus XVI schrijft hij verder dat "ontmoediging en berusting moeten worden bestreden en persoonlijke betrokkenheid bij de kwestie van overleven moet worden aangemoedigd".

Minder dan tien procent van de 4,6 miljoen inwoners van Bosnië en Herzegovina is nu katholiek. Veertig procent is moslim en een derde behoort tot de oosters-orthodoxe Kerk.

(Bron: KN/CC)

(Foto: RKK)