Paus bezorgd over mogelijke ‘infiltratie’ Europa door extremisten via vluchtelingenstroom

woensdag, 16 september 2015
Nieuws

Paus Franciscus is bezorgd dat met de vluchtelingen ook extremisten Europa kunnen bereiken.

“Vierhonderd kilometer van Sicilië verwijderd hebben we een ongelooflijk wrede terreurmilitie”, aldus de paus vandaag in een interview met het Portugese Radio Renascenca. “Het gevaar van infiltratie bestaat.”

Ook Rome is volgens hem niet immuun voor de bedreiging, maar als zich een vluchteling aandient, moet die wel worden geholpen. “Dat is een gebod van de Bijbel.”

De massale toestroom van vluchtelingen naar Europa is volgens paus Franciscus mede het gevolg van de vergrijzing van het continent. “Wanneer een land geen kinderen heeft, komen migranten en nemen hun plaats over.”

In landen als Italië, Spanje en Portugal nadert het geboortecijfer de nul. Waar er een “lege ruimte” bestaat, proberen mensen die te vullen, zegt de paus. Schuld aan het lage geboortecijfers is een “welstandscultuur” waarin echtparen aan reizen of aankopen de voorrang geven boven kinderen, gaat hij verder.

Het is volgens hem Europa’s grootste uitdaging om “weer een moeder Europa te zijn” en geen “grootmoeder Europa”. Als positieve voorbeelden haalt hij Albanië en Bosnië en Herzegovina aan, jonge landen die zich heropbouwen.

Verder preciseert de paus zijn oproep dat iedere parochie en ieder klooster een vluchtelingengezin zou moeten opnemen.

Het gaat er niet om hen in de pastorie onder te brengen, aldus Franciscus. Maar iedere parochie zou moeten kijken of er geen “plaats of een hoek in een school” is die als onderkomen kan dienen, of dat men misschien een kleine woning zou kunnen huren.

Beslissend is, dat de gezinnen “een dak boven het hoofd krijgen, welkom geheten en in de gemeenschap geïntegreerd worden”.

De paus voegt toe dat een vergelijkbare oproep aan kloosters van twee jaar geleden veel respons kreeg.