Paus benadrukt waarde godsdienstvrijheid

dinsdag, 18 augustus 2015
Nieuws
In zijn eerste toespraak tijdens zijn reis naar het Midden-Oosten heeft paus Benedictus XVI het belang van de godsdienstvrijheid benadrukt.
paus1-200-x-251

In zijn eerste toespraak tijdens zijn reis naar het Midden-Oosten heeft paus Benedictus XVI het belang van de godsdienstvrijheid benadrukt. Hij deed dit vrijdag na aankomst op het vliegveld van de Jordaanse hoofdstad Amman. Daar werd hij verwelkomd door koning Abdullah II en zijn vrouw Rania. De paus benadrukte dat hij komt als pelgrim en dat een negatieve geweldspiraal niet onvermijdelijk hoeft te zijn.

In zijn welkomstwoord wees de Jordaanse koning op de historisch vreedzame verhoudingen tussen moslims en christenen in zijn land. Hij prees de inzet van de paus "om misvattingen en verdeeldheid die de relaties tussen christenen en moslims hebben geschaad uit de weg te ruimen".

Ook bracht hij het Israëlisch-Palestijns conflict ter sprake. "Onze gedeelde waarden kunnen een belangrijke bijdrage betekenen voor het Heilig Land €¦ waar wij samen moeten helpen de schaduw van conflict op te heffen, door een onderhandelde overeenkomst die de rechten van de Palestijnen op vrijheid en staatsvorming erkent en het recht van de Israëli’s op veiligheid."

Op zijn beurt prees de paus de in Jordanië geldende godsdienstvrijheid. Hij sprak zijn dankbaarheid uit dat de katholieke gemeenschap haar geloof openlijk kan belijden. "Godsdienstvrijheid is natuurlijk een fundamenteel mensenrecht en het is mijn grote hoop en gebed dat respect voor de onvervreemdbare rechten en waardigheid van iedere man en vrouw steeds meer bevestigd en beschermd wordt. Niet alleen in het Midden-Oosten, maar overal ter wereld."

De paus zei ook dat zijn bezoek aan Jordanië hem de "welkome gelegenheid geeft om mijn diepe respect voor de moslimgemeenschap uit te spreken".

Onder verwijzing naar de "Boodschap van Amman", waarmee de koning in 2004 de deugden van de islam verdedigde, en naar de "Interreligieuze Verklaring van Amman", zei de paus dat deze "waardevolle initiatieven veel goeds hebben gebracht in de bevordering van een bondgenootschap van beschavingen tussen het Westen en de moslimwereld, daarmee de voorspellingen weersprekend van degenen die geweld en conflict als onvermijdelijk beschouwen."

"Ik hoop ten zeerste dat dit bezoek, en zeker alle initiatieven die bedoeld zijn om goede relaties te bevorderen tussen christenen en moslims, ons zullen helpen te groeien in liefde voor de almachtige en barmhartige God, en in broederlijke liefde voor elkaar."

Kort voor de aankomst van de paus had de Latijnse patriarch van Jordanië, bisschop Selim Sayegh, tegenover CNA verklaard dat Jordanië "een voorbeeld vormt voor de hele Arabische wereld". "Christenen en moslims leven hier al zeven eeuwen vreedzaam samen."

Hoewel sommige moslims zich tevoren negatief hadden uitgelaten over het pausbezoek, meent bisschop Salegh ervan overtuigd te zijn dat "zij diep van binnen groot respect hebben voor het bezoek". (KN/CNA)