Patriarchaat noemt muur Betlehem bedreiging voor de vrede

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Volgens Mgr Shomali is de beslissing van afgelopen woensdag om de Cremisan vallei te verdelen een schending van de Israëlische...
20130503_ISRAELE_-_PALESTINA_F_0429_-_Cremisan_300

Jeruzalem – Het Latijnse Patriarchaat van Jeruzalem is "verbaasd" en "bezorgd" door de uitspraak van het ‘Speciaal Israëlisch Comité voor Beroep’, die onlangs ingestemd hebben met de bouw van een scheidingsmuur in de Cremisan vallei, waardoor het voor de omwonenden moeilijk zal zijn om hun kinderen naar school te sturen.

De Cremisan vallei is de thuisbasis van twee Salesiaanse kloosters, een voor de monniken en een voor de nonnen. Ze leiden scholen en zorgen voor agrarische opleidingen voor de bewoners van het christelijke dorp Beit Jala, dat gelegen is in de Palestijnse gebieden.
Met de bouw van de muur, zal het klooster van de nonnen en de aangrenzende basisschool aan de Palestijnse kant blijven, maar het zal aan drie zijden door een muur omringd worden, waardoor het grootste deel van het land dat voor agrarische opleidingen gebruikt wordt onder Israëlische controle vallen.
De muur zal ook zo’n 450 Palestijnse leerlingen dwingen om naar een gebouw te gaan dat meer op een gevangenis lijkt dan op een school, omdat het door militaire controleposten zal worden omringd.

Mgr Shomali, hulpbisschop van Jeruzalem is geïnterviewd door AsiaNews, en zei dat de redenen ten gunste van de bouw van de muur zwak en onnauwkeurig zijn.
"De veiligheid van Israël kan worden gewaarborgd door de muur verder weg te bouwen of door het vinden van alternatieve oplossingen," zei de prelaat. "In ieder geval, kan de locatie voor de autoriteiten niet wijzigen omdat de wand al gebouwd is."

In werkelijkheid, terwijl het op de uitspraak wachtte, bleef de Israëlische regering doorgaan de muur te bouwen behalve de anderhalve kilometer over het land van de Salesianen. Volgens Mgr Shomali, heeft Israël een nieuw recht uitgeoefend, dat zijn eigen wetten schendt.
"Om de beslissing vernietigd te krijgen, hebben het patriarchaat, de Salesiaanse gemeenschap in Cremisan en de christelijke inwoners van Beit Jala altijd gematigde en niet-gewelddadige middelen gebruikt, waaronder het gebed," zei de bisschop. "De staat Israël moet dit vreedzame gedrag onderkennen."

De uitspraak op 24 april is het hoogtepunt van een zevenjarig juridische strijd. Voor de Israëlische autoriteiten is de alternatieve route een redelijk compromis tussen Israëls behoefte aan veiligheid en de beginselen van vrijheid van godsdienst en onderwijs waartoe wettelijke vertegenwoordigers van het klooster hun zaak op hadden gebaseerd.

Op 26 april, heeft de St. Yves Society, een katholieke mensenrechtenorganisatie die de rechtszaak ingediend heeft namens de Assemblee van de katholieke bisschoppen van het Heilige Land, een verklaring afgegeven waarin zij opnieuw "het onrecht van de maatregel" benadrukken.

Bron: AsiaNews

Bron foto: AsiaNews