Patriarchaat mag "oecumenisch" heten van Turkije

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Turkije wil de titel "oecumenisch" van het orthodoxe patriarchaat van Constantinopel niet langer tot twistpunt maken. Het is niet de zaak van de regering een religieuze instelling haar naam te dicteren, zei de Turkse minister van Europese Zaken vrijdag. H
20101122Turkije01

Turkije wil de titel "oecumenisch" van het orthodoxe patriarchaat van Constantinopel niet langer tot twistpunt maken. Het is niet de zaak van de regering een religieuze instelling haar naam te dicteren, zei de Turkse minister van Europese Zaken vrijdag. Hoe het patriarchaat zich noemt, is "de zaak van de christelijke gemeenschap", aldus minister Egemen Bagis in een interview met een Griekse krant.

Decennialang heeft de Turkse staat geprobeerd de historische titel "oecumenisch" te bestrijden, omdat zij daarin een streven zag naar autonomie zoals het Vaticaan die heeft. Premier Erdogan wees onlangs zelf op een nieuwe koers door letterlijk van "oecumenisch patriarchaat" te spreken. Bagis zei verder dat Turkije er trots op is het vaderland van het patriarchaat te zijn. Pas kort geleden naturaliseerde de regering een dozijn orthodoxe metropolieten uit Griekenland en de Verenigde Staten, om het voortbestaan van het patriarchaat veilig te stellen. De opvolger van de huidige patriach, Batholomeus, moet namelijk de Turkse nationaliteit hebben. Tot nu toe was een kandidaat-opvolger iemand die zijn opleiding had ontvangen op het seminarie op het eiland Halki dat sinsds 1971 door de Turkse overheid gesloten is. Uit de nu genaturaliseerde metropolieten kan een nieuwe partriarch gekozen worden. De vraag blijft echter nog open, of en wanneer het orthodoxe seminarie Halki de poorten weer kan openen. (Bron: KNA)