Patriarch veroordeelt aanvallen op Gaza

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Latijnse patriarch van Jeruzalem, mgr. Fouad Twal, heeft de Israëlische bombardementen van Gaza veroordeeld als "buitenproportioneel".
gaza-200-x-123

De Latijnse patriarch van Jeruzalem, mgr. Fouad Twal, heeft de Israëlische bombardementen van Gaza veroordeeld als "buitenproportioneel".

"Men kan niet hele dorpen met weerloze vrouwen en kinderen bombarderen", aldus de katholieke patriarch in het Vaticaanse dagblad L’Osservatore Romano. De militaire interventie is de verkeerde weg en leidt niet tot een rechtvaardige oplossing. "Een militaire interventie hing in de lucht, maar niet in deze omvang", zei mgr. Twal na zijn gesprek met de Israëlische president Shimon Peres. "Wij kunnen zo niet doorgaan. Wij zijn het moe. Wij hebben vrede nodig."

Dinsdag brachten de dertien belangrijkste christelijke leiders van Jeruzalem een gemeenschappelijke verklaring uit over het opgelaaide geweld tussen Israël en de Palestijnen.

In de verklaring roepen de leiders op tot een onmiddellijk staat-het-vuren. Met grote zorg en droefheid zien zij het bloedvergieten aan dat plaatsvindt in de vredestijd na Kerstmis.

Tot de ondertekenaars behoren de Grieks-orthodoxe patriarch Theofilos III, patriarch Fouad Twal en de franciscaanse custos Pierbattista Pizzaballa.

De spiraal van geweld versterkt alleen maar de haat, wraakgevoelens en vooroordelen. Dat verhardt de confrontaties tussen beide volken alleen maar, aldus de kerkleiders.

Zij roepen de vernatwoordelijken aan beide zijden op het conflict met vreedzame middelen op te lossen.

De kerkleiders dringen er bij de internationale gemeenschap op aan dat zij haar "verplichtingen nakomt" en actief ingrijpt om het bloedvergieten te stoppen. Alleen een omvattende en rechtvaardige oplossing voor zowel Palestijnen als Israëli’s op basis van het internationale recht kan vrede in de regio brengen.

De verklaring roept de verschillende Palestijnse groeperingen op hun onderlinge meningsverschillen te overwinnen en de belangen van het volk boven persoonlijke te stellen. Een verzoening van de verschillende Palestijnse facties is voorwaarde voor een duurzame vrede.

Bron: KN/KNA