Patriarch veroordeelt aanslagen op moskeeën

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Maronitisch-Katholieke Patriarch Bechara Rai beschouwt de recente aanslagen op verschillende moskeeën in Libanon als een...
20130826_Libanon01

De Maronitisch-Katholieke Patriarch Bechara Rai beschouwt de recente aanslagen op verschillende moskeeën in Libanon als een "misdaad tegen God en tegen Libanon".

Zondag bezocht het hoofd van de grootste Christelijke Kerk in libanon een van de getroffen moskeeën in de Libanese havenstad Tripoli, meldt Asianews.

De aanslagen treffen ook de Maronitische Kerk "omdat wij een lichaam en een familie zijn", aldus Kardinaal Rai.

Bij bomaanslagen op twee Soennitische moskeeën in Tripoli kwamen vrijdag 45 mensen om het leven. Meer dan 500 raakten gewond. Een week eerder waren in een voorstad van Beiroet, dat geldt als een bolwerk van de Sji"itische Hezbollah, 24 mensen om het leven gekomen.

Hezbollah kondigde daarna aan aanslag te zullen vergelden, maar zegt niets met de aanslagen van afgelopen vrijdag te maken te hebben.

Verantwoordelijk

In een preek uitte Rai zware kritiek op de politiek-religieuze groeperingen en partijen in Libanon. Die zijn volgens hem eigenlijk verantwoordelijk voor de "chaotische veiligheidssituatie" in het land en voor het "bloed van onschuldige martelaren".

Door dialoog te weigeren verhinderen zij de vorming van een nieuwe regering en zetten zij het parlement buiten spel.

Het parlement besloot eind juni om de verkiezingen met 17 maanden uit te stellen vanwege de gespannen situatie in buurland Syrië. Die heeft de spanningen tussen de verschillende groepen in Libanon aanzienlijk verscherpt.

Strijders van Hezbollah vechten sinds enige tijd mee met het Syrische bewind, terwijl de meerderheid van de Libanese Soennieten de opstandelingen steunt met wapens en humanitaire hulp.

Bron: AsiaNews, foto: AP