Patriarch van Moskou prijst Vaticaan

vrijdag, 24 november 2017
Nieuws
De patriarch van Moskou, Kirill, heeft opnieuw zware kritiek uitgeoefend op de Grieks-katholieke Kerk in Oekraïne. Tegelijkertijd dankte hij voor het eerst het Vaticaan voor haar evenwichtige opstelling tegenover de crisis in de voormalige Sovjet republie
20150206shevchuk01

De patriarch van Moskou, Kirill, heeft opnieuw zware kritiek uitgeoefend op de Grieks-katholieke Kerk in Oekraïne. Tegelijkertijd dankte hij voor het eerst het Vaticaan voor haar evenwichtige opstelling tegenover de crisis in de voormalige Sovjet republiek. Volgens het Russisch persbureau Interfax stelde Kirill tegelijkertijd dat "de recente conflicten in Oekraïne voortkomend uit de politieke gebeurtenissen de relaties met de rooms katholieke Kerk onder spanning zetten". Bij het begin van de eerste protesten in Kiev eind 2013 steunde de Grieks katholieke Kerk " een partij, die de omverwerping van de toenmalige regering nastreefde met Russiafobische slogans". Het leiderschap van de Oekraïense Gieks-katholieke Kerk en de meeste van haar vertegenwoordigers "betrokken toen extreme politieke standpunten, die niet hielpen de confrontaties te beëndigen" aldus de Russische patriarch.

 

De primaat van de Russisch-orthodoxe Kerk stelde tevens dat de Heilige Stoel zelf altijd een evenwichtige opstelling had gekozen inzake de situatie in Oekraïne. Ze had volgens Kirill "foute standpunten vermeden, maar in plaats daarvan opgeroepen tot onderhandelingen en een eind aan de gewapende strijd". Daarna maakte Kirill een algemeen overzicht van de huidige relatie tussen met het Vaticaan. Hij zei dat er in deze relaties sprake was van "een positieve dynamiek dankzij het duidelijke besef van de orthodoxe en katholieke gelovigen dat zij moeten samenwerken om traditionele christelijke waarden te beschermen en moderne tendensen tegen te gaan. Daarbij noemde hij de uitdagingen van secularisme, discriminatie van christenen, de crisis van het gezin en de verzwakking van morele principes in de privé sfeer en in het openbare leven.

 

Op het hoogtepunt van de Oekraïense crisis hekelden prominente leden van het patriarchaat van Moskou de opstelling van de Grieks-katholieke Kerk in Oekraïne en hun steun voor het Maidan protest in Kiev en hun anti-Russische instelling. De grootaartsbisschop in Kiev, Sviatoslav Svevchuk, heeft deze kritiek steeds verworpen en opgeroepen tot verzoening in het land. Ook vroeg hij Moskou de waardigheid van de Oekraïners te eerbiedigen en een open en rechtvaardige dialoog aan te gaan gebaseerd op waarheid en niet de propaganda van Rusland te geloven.

 

Bron: AsiaNews

 

Foto: thelaycatholic.com