Patriarch ontkent steun aan Assad

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Gregory III Laham, de geestelijke leider van de Melkitische Kerk heeft de beschuldiging verworpen dat hij stiekem samenwerkt met De Assads. Hij benadrukt daarentegen de...
20120723Syria01

Gregory III Laham, de geestelijke leider van de Melkitische Kerk heeft de beschuldiging verworpen dat hij stiekem samenwerkt met De Assads. Hij benadrukt daarentegen de verantwoordelijkheid van de christelijke gemeenschap in een land geplaagd door een burgeroorlog. Terwijl ministers worden gedood in Damascus en het Syrische regime wankelt na de klappen die de gewapende oppositie haar heeft uitgedeeld worden kerkleiders geconfronteerd met een gevaarlijk thuisfront.

Dat is het oordeel van de Melkitische patriarch van de grootste katholieke gemeenschap op de situatie in Syrië dat hij in een document van 24 punten heeft meegedeeld. Het is de eerste keer dat een leider van de Christelijke Kerk een brok tekst besteed aan het zichzelf verdedigen tegen de beschuldiging met de regering Assad onder een hoedje te spelen. Vanuit zijn residentie in Damascus veroordeelt de patriarch de campagne tegen hoge leiders van Syrische Kerken die beschuldigd worden van samenspanning, onderwerping en luiheid. Die houding zou blijken uit de aarzelende opstelling of verhulde vijandschap tegen de revolutie sinds het begin van de crisis. "De staat en haar leiders," stelt Gregory ,"hebben nooit priesters gesuggereerd of uitgenodigd een verklaring uit te geven of een bepaalde positie in te nemen. De vrijheid van de geestelijken is op dit moment overal gegarandeerd, zowel wat gedrag betreft als in het innemen van een bepaalde positie in het openbaar. Ik heb in maart een trip gemaakt langs Europese hoofdsteden zonder daar iemand toestemming voor te vragen. "

Gemanipuleerd

De patriarch drukte zijn bisschoppen op het hart zich als vertegenwoordigers van de Christelijke gemeenschappen te gedragen en hun belangen te midden van de oorlog te beschermen. "We zullen niemand toestemming geven in naam van ons te spreken of in naam van Christenen in Syria. Noch zullen we toestaan dat onze verklaringen gemanipuleerd worden om ons te kunnen beschuldigen." Laham ontkent dat de burgeroorlog expliciet antichristelijk aan het worden is. Tegelijkertijd noemde hij dat de zwakke schakel in de Arabische wereld. Christenen zijn de eersten die de prijs moeten betalen in situaties van oorlog en anarchie. Hij waarschuwt ook dat de belangstelling van ‘sommige figuren, instellingen en journalisten" voor Christenen "het radicalisme van bepaalde gewapende facties tegen hen kan verhogen, zoals we zagen in Homs, Qusayr, Yabrud en Dmeineh sharquieh."

Onzeker

Achter de uitlatingen van de paus voelt men een potentiële crisis in de autoriteit van Christelijke leiders die erin geslaagd zijn de afgelopen decennia op goede voet te leven met het regime van Assad. "In het begin geloofden de Kerken helaas niet in de revolutie," herhaalde Georg Sabra, de Christelijke woordvoerder voor de Syrische oppositiecoalitie bij nieuwsbureau Fides. Het idee dat de Christelijke presentie bestaat dankzij haar steun voor het regime en dat ze samen met het regime zal worden geëlimineerd, is absoluut verkeerd. Niettemin blijft de toekomst voor Christenen in Syrië onzeker. Deze situatie zal Benedictus XVI aantreffen bij zijn aanstaande bezoek aan Libanon.

 

Bron: Vatican Insider

Foto: Islamic Relief UK