Patriarch Jeruzalem betreurt toenemend geweld tegen christenen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Latijnse patriarch van Jeruzalem, Fouad Twal, heeft het toenemende geweld tegen christenen in vele delen van de wereld aangekaart. Het lijkt alsof de "prins der duisternis" vaak overwint, zei de patriarch in zijn Paaspreek in...
beth-ap-7865852-200-x-108

De Latijnse patriarch van Jeruzalem, Fouad Twal, heeft het toenemende geweld tegen christenen in vele delen van de wereld aangekaart.

Het lijkt alsof de "prins der duisternis" vaak overwint, zei de patriarch in zijn Paaspreek in de Heilig Graf kerk. Niettemin heeft God zijn "kleine kudde" verzekerd dat zij ook door moeilijke tijden zonder angst zullen moeten gaan. De Kerk in het Heilige Land is ertoe geroepen in het dagelijks leven met geduld en vertrouwen op God voor de verzoening tussen volkeren en religies te werken, aldus Twal.

De gelijktijdige viering van Pasen door de Oosterse en Westerse kerken benadrukt de noodzaak om als christenen "in één stem" het Evangelie te verkondigen. Als het samenkomen van de verschillende liturgieën in de Heilig Graf kerk vaak overkomt als een ‘kakofonie’, dan wordt deze toch "door het gemeenschappelijke geloof beleefd als een symfonie".

Omdat de westerse en oosterse Paastijd dit jaar samenviel, werden voor de vieringen in Jeruzalem uitzonderlijk strenge veiligheidsmaatregelen genomen. De situatie werd nog verscherpt door het samenvallen van de christelijke feestdagen met het joodse Pesach-feest, waarbij tienduizenden joden uit de hele wereld naar Jeruzalem kwamen. De politie had tientallen versperringen in de straten rond de Heilig Graf kerk opgesteld, waarvoor verontwaardigde gelovigen zich verzamelden.

Volgens de Israëlische politiewoordvoerder Micky Rosenfeld kwamen voor de orthodoxe liturgie van het Heilige Vuur op Stille Zaterdag ongeveer 15.000 mensen in de Heilig Graf kerk en in de omliggende straten van de christelijke oude stad samen. Vertegenwoordigers van de orthodoxe Kerk en de Palestijnse christenen hebben het optreden van de politie als overdreven bekritiseerd. KNA