Patriarch dringt aan op kiezen van president

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De maronitische patriarch Beshara al-Rahi heeft het parlement gevraagd dagelijks bij elkaar te komen totdat het een nieuwe president kiest. Hij waarschuwde dat iedereen die dat direct of indirect tegenwerkt, schade toebrengt aan Libanon. De kardinaal legd
20140708Libanon01

De maronitische patriarch Beshara al-Rahi heeft het parlement gevraagd dagelijks bij elkaar te komen totdat het een nieuwe president kiest. Hij waarschuwde dat iedereen die dat direct of indirect tegenwerkt, schade toebrengt aan Libanon. De kardinaal legde het verzoek neer bij de voorzitter van het parlement, Nabih Berry tijdens de Mis die hij zondag opdroeg in de kerk van Dimane. "Dagelijkse zittingen zijn onder onze grondwet verplicht", legde hij uit.

"Tegen degenen die de verkiezingen direct of indirect verhinderen en degenen die ze steunen binnen en buiten het land en zo Libanon schade toebrengen, zeggen wij dat het presidentschap niet een persoon toebehoort, maar van het hele volk is." "Wij roepen bevriende naties op druk uit te oefenen op het Libanese parlement om een nieuw staatshoofd te kiezen", aldus de patriarch, "om zo doende de rol van ons land in de Arabische en internationale wereld zeker te stellen."

Bij de Mis verwelkomde de patriarch een groep jonge Amerikanen en Canadezen van Libanese afkomst die naar het land waren gekomen in het kader van het programma ‘Back to the Roots’ dat de Maronitische Stichting wereldwijd houdt. In de visie van de patriarch is de verdeeldheid binnen de Maronitische gemeenschap teleurstellend en de reden dat het parlement er niet in slaagt een nieuwe president te kiezen een "ernstige schending van de grondwet en het nationale pact dat het presidentschap toekent aan een Christen.
Libanon is al zonder president sinds mei, toen Michel Suleiman aftrad. Na acht zittingen slaagde het parlement er niet in om een nieuwe president te kiezen. In zeven van de acht bijeenkomsten bleef het kiezen van een president achterwege omdat de door Hezbollah geleide ‘8 maart coalitie’ de verkiezing boycotte aangezien het geen overeenstemming kon bereiken met de ’14 maart groep’. De volgende zitting van het parlement is vastgesteld op 23 juli.

Bron: AsiaNews
Foto: Wikipedia.org