Patriarch Chaldeeuws-katholieke Kerk: "Irak heeft een regering van nationale eenheid nodig"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De patriarch van de Chaldeeuws-katholieke Kerk, Louis Raphaël I Sako, zegt dat Irak een regering van nationale eenheid nodig heeft als oplossing voor de problemen met de islamitische terreurgroep ISIL.
20141206_Irak01

De patriarch van de Chaldeeuws-katholieke Kerk, Louis Raphaël I Sako, zegt dat Irak een regering van nationale eenheid nodig heeft als oplossing voor de problemen met de islamitische terreurgroep ISIL (De Islamitische Staat in Irak en de Levant).

ISIL-militanten hebben dinsdag grote delen van het gouvernement Kirkoek ingenomen, nadat ze maandag grote delen van de Noord-Iraakse stad Mosoel hadden veroverd. Kirkoek is het centrum van de Iraakse olie-industrie.

Patriarch Sako dringt er in zijn boodschap aan de Iraakse bevolking op aan om ondanks de dramatische gebeurtenissen niet in paniek te raken. "Wij geloven dat de beste oplossing voor deze problemen de vorming van een regering van nationale eenheid is, die de controle van de rechtstaat en zijn wetten versterkt ter bescherming van het land, zijn burgers en hun eigendommen, met behoud van nationale eenheid", schrijft Sako, meldt de Vaticaanse missiepersdienst Fides.

De Chaldeeuwse patriarch sluit zijn boodschap af met een beroep op "de hulp van God, de bron van alle vrede", zodat alle Irakezen de beproevingen met moed kunnen doorstaan en dat ze de gave van vrede in hun leven kunnen ervaren. De Chaldeeuwse aartsbisschop van Mosoel, mgr. Emil Shimoun Nona, is met alle priesters de bezette stad ontvlucht.

De jihadistische terreurgroep ISIL, die ook actief is in het conflict in Syrië, streeft de stichting van een salafistische staat in Irak en de Levant na middels geweld. De Levant is een historisch-geografische term voor een gedeelte van West-Azië, direct ten oosten van de Middellandse Zee. Het omvat de landen Irak, Syrië, Libanon, Jordanië, Israël, de Palestijnse gebieden en een gedeelte van Turkije.

De beruchte sji’itische leider Muqtada al-Sadr wil zijn troepen mobiliseren om plaatsen in Irak die voor moslims en christenen heilig zijn te beschermen.

Patriarch Sako zetelt in de Iraakse hoofdstad Bagdad. De Chaldeeuws-katholieke Kerk heeft ongeveer anderhalf miljoen gelovigen.