Patriarch bezoekt sjiitische Bekaa-vallei

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Maronitische patriarch Nasrallah Sfeir heeft de door sjiieten beheerste Bekaa-vallei in Libanon bezocht. Regionale media meldden maandag dat Sfeir als gast aanwezig was bij de inzegening van een nieuwe kerk in Zahle, de enige stad in de regio die bij
20100622sfeir1

De Maronitische patriarch Nasrallah Sfeir heeft de door sjiieten beheerste Bekaa-vallei in Libanon bezocht.

Regionale media meldden maandag dat Sfeir als gast aanwezig was bij de inzegening van een nieuwe kerk in Zahle, de enige stad in de regio die bijna uitsluitend door christenen wordt bewoond. Het laatste bezoek van een patriarch in de aan Syrië grenzende streek was volgens het Libanese Daily Star 72 jaar geleden.

Bedreiging

In de dagen voorafgaand aan het bezoek was er volgens lokale media een felle discussie ontstaan tussen de patriarch en leiders van Hezbollah. De patriarch beschuldigde de Hezbollah er meerdere keren van de bijzondere identiteit van Libanon als "poort tussen Oost en West" in gevaar te brengen: ‘sommige groepen" zouden alleen de oosterse identiteit als legitiem beschouwen. De 90-jarige leider van de maronitische Kerk geldt als een verklaard tegenstander van de Syrische en Iraanse invloed in Libanon.

Kritiek

Daarnaast had Sfeir herhaaldelijk bekritiseerd dat Hezbollah naast de officiële krijgsmacht er een eigen leger op na houdt dat door "buren van Libanon bewapend" wordt. Op vrijdag beschuldigden de Hezbollah leiders de patriarch van belediging. Sfeir had tijdens een bezoek aan Frankrijk tegenover journalisten verklaard dat Libanon "problemen had met Iran en met Hezbollah". Dit is een ernstige belediging, heet het in de verklaring van Hezbollah.

Bom

Enkele uren voordat Sfeir aankwam in Zahle ontplofte naar verluidt in een plaatselijke winkel een bom. Een man kwam om het leven, twee raakten gewond. Of het om een ongeluk bij de constructie van een bom of om een aanslag gaat, is nog onduidelijk. (Bron: KNA)