Pater Tom (ontvoerd door Islamitische Staat) is vrij

dinsdag, 12 september 2017
Nieuws
De Indiase minister van buitenlandse zaken bevestigt dat pater Tom Uzhunnalil is vrijgelaten. Hij was bij een brute overal door IS in Jemen ontvoerd.
father-tom-uzhunnalil

Pater Tom werd ontvoerd in Aden, een havenstad van Jemen. Er wordt gezegd dat hij vandaag wordt teruggevlogen naar zijn thuis in Kerala. Verschillende politieke leiders in India hebben de vrijlating toegejuicht. Volgens sommige berichten was de Sultan van Oman, met de hulp van diverse partijen in Jemen, in staat om de priester terug te vinden en zijn vrijlating te bewerkstelligen. Dezelfde berichten zeggen dat pater Tom alle mensen bedankt die hebben geholpen bij zijn vrijlating, inclusief familieleden, vrienden en bekenden die voor zijn veiligheid hebben gebeden.

Pater Tom werd vorig jaar in maart ontvoerd door Islamitische Staat, bij een overval op een bejaardentehuis in Jemen dat werd geleid door zusters van Moeder Teresa. Pater Tom was daar als priester werkzaam. Vier zusters van Moeder Teresa werden bij de overval bruut vermoord. Pater Tom werd in 2010 naar Jemen gestuurd. Toen zijn eerste termijn van vijf jaar erop zat werd hij gevraagd om te blijven tot er een opvolger zou zijn gevonden.

In een video die eerder werd gepubliceerd verklaarde pater Tom dat zijn gezondheid achteruit ging. Hij zei wel dat hij naar het mogelijke goed werd behandeld. Hij zei dat hij eigenlijk zo snel mogelijk naar het ziekenhuis zou moeten. Volgens pater Tom zouden de ontvoerders contact hebben gezocht met de overheid van India en met de bisschop van Abu Dhabi om hun eisen voor te leggen. Hun antwoord was volgens pater Tom echter niet bemoedigend. In een video die in december 2016 werd vrijgegeven deed pater Tom een oproep aan de Indiase overheid en Paus Franciscus om zich sterk te maken voor zijn vrijlating. Hij sprak de vrees uit dat er niets werd gedaan om hem vrij te krijgen.

Nu kan hij dus toch eindelijk terug keren naar huis.