Pater Mourad: “Kerk in Nood hielp in mijn bevrijding”

vrijdag, 16 oktober 2015
Nieuws
De Syrische priester Jacques Mourad ontsnapte vrijdag aan Islamitische Staat. In een interview met Kerk in Nood vertelt hij hoe hij ontsnapte dankzij een vriend wiens familie werd geholpen door de noodhulp aan armen en gemarginaliseerden.
ACN-20150522-25078

Na bijna zes maanden in de handen van de islamitische terreurgroep, vertelt pater Mourad hoe hij met de hulp van een vriend achterop een motorfiets uit Qaratayn ontsnapte, vermomd als een islamistische strijder. De vriend – die banden had met IS- had Fr Mourad verteld dat hij onder de indruk was van de humanitaire hulp die de priester in Qaratayn organiseerde – voedsel, onderdak en medicijnen – dat werd gefinancierd door goede doelen, waaronder Kerk in Nood. 

In een exclusief interview met Kerk in Nood spreekt pater Mourad zijn dankbaarheid uit: "Wat Kerk in Nood heeft gedaan om ons te helpen, heeft een grote rol gespeeld in mijn bevrijding." Pater Mourad, die door zijn hulpverlening aan moslims de eretitel ‘Sjeik Jacques’ verwierf, vertelde dat hoe hij een waterreservoir bouwde met steun van Kerk in Nood toen in Qaratayn de watervoorziening werd afgesneden. De preister is ervan overtuigd dat de IS-strijders mede door deze clementie hebben betoond aan de 150 christenen uit Qaratayn die zij gegijzeld houden. "De hulp van mensen zoals die van Kerk in Nood heeft bijgedragen tot de bescherming van christenen die in handen zijn van Daesh."

De pater beschreef hoe de druk van de moslims uit Qaratayn leidde tot zijn terugkeer naar de stad. Na 84 dagen in een gevangenis op het hoofdkantoor van de terreurgroep IS in Raqqa, het noorden van Syrië, werd hij onder huisarrest geplaatst. "Op een dag kwam een van de ISIS-leiders naar me toe en zei: “Iedereen in Qaratayn spreekt over u, vraagt naar u.” Dus vertelde hij mee te komen met hem. Ik werd weggevoerd – nog steeds geblinddoekt en met mijn handen vastgebonden – in wat leek op een enorme tunnel. Enige tijd later, verwijderden ze mijn blinddoek en ik kon mijn parochie voor me te zien vanuit de opvang die Kerk in Nood had gebouwd. Het was geweldig."

Terugdenkend aan de tijd die hij doorbracht in de gevangenis, vertelt pater Mourad dat de islamisten hem dagelijks dreigden te doden. "Ik wachtte op het moment dat ze zouden komen om mijn keel door te snijden." De pater was er echter van overtuigd dat zijn pogingen om kalm en in vrede te blijven hielpen om zijn leven te redden. "Ik was me zeer bewust van de gebeden van zoveel mensen en van de gebeden van Sint-Ignatius van Loyola en Charles de Foucauld: “Vader, ik Uw handen beveel ik mijn geest; doe met mij wat U wilt.”