Pastoraal werk Orthodoxe Kerk in gevangenissen (Rusland)

Project
De Orthodoxe Kerk is een van de zeldzame instellingen in Rusland die het goed voorheeft met de gevangenen. Kerk in Nood ondersteunt dit pastorale werk door een bijdrage aan de bouw van kapellen en het verschaffen van religieuze literatuur. Vader Igor, de
ACN-20140423rusland07680


De Orthodoxe Kerk is een van de zeldzame instellingen in Rusland die het goed voorheeft met de gevangenen. Kerk in Nood ondersteunt dit pastorale werk door een bijdrage aan de bouw van kapellen en het verschaffen van religieuze literatuur. Vader Igor, de aalmoezenier van de gevangenis van Nijni-Novgorod, heeft sinds 1998 bijna 400 gevangenen gedoopt. Het is allemaal heel bescheiden begonnen: ‘ Toen wij zijn begonnen met het pastorale werk in de gevangenis, hadden we alleen in het washok een kleine ruimte om te bidden. Wij kochten verf en hebben de muren geverfd. De gevangenen die artistiek waren aangelegd, schilderden vervolgens iconen op de muren. Ik nam de biecht af in een aparte ruimte. Ik heb heel gauw veel veranderingen in de zielen van de gevangenen kunnen waarnemen. Zes maanden later verzamelden een aantal van hen zich al autonoom om ‘s morgens het ochtendgebed en ‘s avonds het avondgebed te bidden. Als ik ‘s zondags kwam om de H. Mis op te dragen, hadden zij zich voorbereid op het ontvangen van de biecht en de H. Communie door gedurende de week te vasten en te bidden. ‘

Spirituele leegte
Vader Igor betreurt het dat sommige mensen, die eigenlijk veel talenten en gaven bezitten, waarmee zij de samenleving een dienst zouden kunnen bewijzen, de verkeerde weg op gaan en hun intelligentie en talenten verkeerd gebruiken. Hij wijdt dat aan de spirituele leegte die veel mensen kennen. De tijd die zij in de gevangenis doorbrengen is voor velen een kans om op de goede weg terug te keren.

Succesvol nieuw leven
Een groot aantal oud-gevangenen over wie Vader Igor zich jarenlang heeft bekommerd, zijn nu vrijgelaten. Met sommigen van hen heeft hij nog steeds contact. Hij heeft ze getrouwd, hun kinderen gedoopt en velen van hen komen ‘s zondags naar de kerk. Enkelen van hen, die een succesvol nieuw beroepsleven hebben opgebouwd, ondersteunen het werk van de kerk zelfs financieel en zijn echte weldoeners geworden. Vader Igor vertelt ons : ‘ In werkelijkheid dragen deze delinquenten de Kerk een goed hart toe. Ik heb ervaren dat zij, te midden van hun zondige leven, veel nadenken over de zin van het leven. De mensen die het goed gaat, denken vaak dat ze God niet nodig hebben. ‘ Maar hoe wonderlijk dat ook kan klinken op het eerste gezicht, toch is dit wat Jezus zegt in het Evangelie : ‘ Het zijn niet de gezonden die de dokter nodig hebben, maar de zieken ‘.

Projectcode: 427-17-89

Dit project is een voorbeeld van ons werk. Uw gift zal aan dit of een soortgelijk project ten goede komen en het pastorale werk van KIN mogelijk maken.