Pastoraal werk klooster Missionarissen H.H. Harten van Jezus en Maria (Slowakije)

Project
Pater Lubos Vaclavek is een priester-missionaris van de Congregatie van de H.H. harten van Jezus en Maria. Hij leeft met twee medebroeders en twee postulanten in hun klooster in Žilina, een stad met 85.000 inwoners in het noordwesten van Slowakije. Het kl

Pater Lubos Vaclavek is een priester-missionaris van de Congregatie van de H.H. harten van Jezus en Maria. Hij leeft met twee medebroeders en twee postulanten in hun klooster in Žilina, een stad met 85.000 inwoners in het noordwesten van Slowakije. Het klooster heeft een aquarium met vele kleurrijke vissen. Deze vissen helpen pater Lubos bij zijn werk. Want pater Lubos is psychiater en het aquarium heeft een rustgevende invloed op de mensen die hem bezoeken en zijn advies vragen in hun lijden, en de vissen helpen hen zich te openen en te gaan praten.

De missionarissen van de H.H. Harten van Jezus en Maria vormen een kleine communauteit van priesters en broeders die werd gesticht in 1815 in Napels. Tegenwoordig zijn er 100 actieve leden – in Italië, de Verenigde Staten, Indonesië, India, Nigeria, Argentinië en Slowakije.

De communauteit is sinds 1994in Žilina gevestigd en zij doen veel goeds. Zij doen pastoraal werk in de ziekenhuizen, zorgen voor daklozen en voor mensen met lichamelijke en psychologische problemen, vooral vrouwen en jongeren. Ook bereiden zij de gelovigen voor op de sacramenten van het Doopsel, de Eucharistie, het Vormsel en het Huwelijk en zij bieden pastorale en psychologische therapeutische hulp. Hun klooster dient ook als opleidingscentrum voor nieuwe roepingen.

De leef- en werkomstandigheden van deze religieuzen zijn echter verre van ideaal. Het gebouw waarin zij wonen, moet nodig en uitgebreid gerenoveerd worden. De kapel zelf is al met veel liefde gerestaureerd, maar vele andere kamers die dringend nodig zijn voor het pastorale werk, bevinden zich in een armzalige toestand en zijn praktisch onbruikbaar. Ook moeten ze behoorlijk worden gemeubileerd. Maar net zo nodig of liever gezegd veel noodzakelijker zijn de reparaties aan het dak en de noodzaak om isolatie aan te brengen zodat er niet zoveel energie verloren gaat en de verwarmingskosten wat omlaag kunnen worden gebracht. "Kerk in Nood" zou deze priesters en broeders, wier werk zoveel zegeningen brengt aan velen, graag helpen zodat zij de noodzakelijke renovatiewerkzaamheden kunnen uitvoeren en tegelijkertijd de kamers naar behoren kunnen meubileren. Wij zijn daarom voornemens hen te helpen met een bijdrage van 15.000 euro.

Projectcode: 443-04-19

Elke gift die wij ontvangen zal aan de beschreven of gelijksoortige projecten besteed worden om de pastorale activiteiten van Kerk in Nood mogelijk te maken.