Pastoor Bazi, een voorbeeld van vergeving

Project
K29A2411

“Of ik haat voel? Ik ben kwaad, maar haat? Nee. Want één van hen, Amal, degene die mijn neus had gebroken, vroeg me: ‘Als we elkaar eens ontmoeten, wat zou u doen?’ Ik antwoordde: Natuurlijk gaan we wat drinken. Maar als je handen vies zijn van het bloed van een ander, ga je naar de gevangenis. Wat mij betreft … het is je vergeven.”

Zeven jaar geleden werd pastoor Douglas Bazi uit Baghdad 9 dagen gegijzeld en gemarteld door moslimterroristen. Hij had het leed graag achter zich gelaten, maar is door de Kerk gevraagd zorg te dragen voor vluchtelingen voor Islamitische Staat. Ruim 120.000 Christenen zijn er nog in Erbil, een stad in het Koerdische deel van Irak.

De families hebben er geestelijke, pastorale, gezondheidszorg en voedselhulp nodig. Mede dankzij pastoor Bazi kunnen we hen voorzien van een menswaardig bestaan met als doel om deze gemeenschap te beschermen in deze moeilijke periode. De priester is betrokken bij uiteenlopende projecten als opvang, onderwijs en traumaverwerking. 

Het bieden van onderdak is momenteel de grootste uitdaging voor de ontheemde families. Ze vinden het erg moeilijk om de huur te blijven betalen. Velen hebben al hun gespaarde geld besteed en er is een gebrek aan banen. Door de relatieve armoede kunnen parochianen er niet langer in het levensonderhoud van hun eigen priesters voorzien. Ook daarin hopen wij een bijdrage te leveren. 

Helpt u mee? Een klein bedrag kan net genoegd zijn voor de families en religieuzen om enigszins ‘normaal’ te kunnen blijven leven in deze moeilijke omstandigheden.