Pasgewijde priester redt 700 Moslims

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een pasgewijde priester heeft in het Cenraal-Afrikaanse stadje Boali meer dan 700 Moslims het leven gered. Dat meldt de Canadese krant The Globe and Mail.
20140303car01

Een pasgewijde priester heeft in het Cenraal-Afrikaanse stadje Boali meer dan 700 Moslims het leven gered. Dat meldt de Canadese krant The Globe and Mail.

Toen de Moslims werden aangevallen door anti-Balaka milities, "weigerde de bevolking hen te helpen", aldus Xavier Arnauld Fagba, die afgelopen oktober tot priester werd gewijd. "Toen heb ik besloten om hen op te zoeken en ze naar hier [in de kerk] te brengen. Ik deed dat in naam van mijn geloof."
Pater Fagba ging van deur tot deur om de Moslims te waarschuwen voor het dreigende gevaar en nodigde hen uit om hun toevlucht te zoeken in de kerk, waar zij nu al zes weken verblijven. Op 4 februari werd de kerk getroffen door mitrailleurvuur€‹. Daarbij vielen geen slachtoffers.

Wraak

De anti-Balaka milities waren oorspronkelijk zelfverdedigingsorganisaties die werden opgezet om zich te verdedigen tegen de moord- en plundertochten door de Islamistische Selekarebellen die van maart vorig jaar tot afgelopen januari vrij spel hadden in de Centraal Afrikaanse Republiek.
Sinds de verdrijving van de rebellen hebben gewapende groepen op grote schaal wraakacties tegen de Islamitische minderheid gehouden.

Christenen?

In de media wordt vrijwel uitsluitend gesproken over geweld van Christenen tegen Moslims, omdat de Selekarebellen het vooral op Christenen hadden gemunt. De ruim voorhanden foto’s van anti-Balakagroepen laten zien dat verreweg de meeste leden zich tooien met allerhande amuletten die hen onkwetsbaar zouden moeten maken. Slechts een enkeling draagt daarbij ë³ë³k een kruisje.
Volgens het CIA-factbook hangt ruim 35% van de bevolking van de CAR een natuurgodsdienst aan. Hoewel vijftig procent van de bevolking Christen is, wordt "de Christelijke meerderheid sterk beïnvloed door animistische opvattingen en gebruiken".

Politieke motieven

Kerkleiders hebben het geweld van beide zijden scherp veroordeeld en wijzen erop dat het niet om een religieus conflict gaat. Bij het geweld spelen ook sociale onvrede, de bestuurlijke chaos en politieke motieven een rol. Zo zeggen een aantal vorig jaar maart door de Selekarebellen afgezette ministers invloed te hebben op de anti-Balakagroepen. Zij eisen dat deze groepen bij het herstel van de orde en de wederopbouw in de nieuwe strijdkrachten of politiemacht een rol krijgen toebedeeld. Het aanhoudende geweld lijkt bedoeld om de nieuwe regering onder druk te zetten teneinde opnieuw een politieke rol te kunnen spelen.

Bron: KN/CWN, foto: voanews