Een nieuwe politieke partij in Koeweit heeft een wetsvoorstel ingediend dat de bouw van kerken en andere niet-Islamitische bedehuizen verbiedt.
Parlementariër Osama al-Munawer van de Partij der Gerechtigheid wilde aanvankelijk alle kerken in het land laten sluiten, maar besloot later alleen nieuwbouw wettelijk te verbieden, meldt het Vaticaanse Missiepersbureau Fides.
Het wetsvoorstel, gesteund door andere parlementsleden, stelt dat Koeweit verhoudingsgewijs te veel kerken heeft ten opzichte van het aantal Christenen in het land. Een andere Islamitische parlementairër, Mohammad Hayef, noemde de onlangs verleende vergunning voor de bouw van een kerk in Jleeb Al-Shuyoukh "een fout van het Ministerie van Islamitische Zaken" die "niet onopgemerkt zal blijven".
Kritiek
Het wetsvoorstel tegen de bouw van nieuwe kerken is scherp bekritiseerd vanuit de samenleving. Advocaat en parlementariër Nabeel Al Fadhel wijst op de in de Grondwet "duidelijk verankerde godsdienstvrijheid en het recht van alle mensen om hun geloof te beoefenen". Hij herinnert eraan dat de heersers van Koeweit altijd de vrijheid van godsdienst hebben ondersteund.
De Koeweitse mensenrechtenorganisatie KHRS betreurt "het onverantwoordelijke gedrag dat spanning en haat tussen burgers creëert". Koeweit moet volgens de KHRS een land blijven dat veiligheid en tolerantie biedt voor alle ingezetenen.
Sharia
De Partij der Gerechtigheid is een onlangs gevormd politiek blok dat ook een grondwetswijziging heeft voorgesteld. Dat zou de Sharia tot de belangrijkste bron van de wetgeving moeten verheffen om ervoor te zorgen dat de identiteit en de Islamitische waarden van de samenleving te waarborgen.
Bron: Fides, foto: flickr.com