Paniek na bomaanslagen Nigeria

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Vorige week werd er een bomaanslag gepleegd op een kerk in Suleja grenzend aan de Nigeriaanse hoofdstad Abuja. Er vielen drie doden en talloze gewonden. De dag erna was het de beurt aan een andere kerk in Maddala, eveneens nabij Abuja . Hier...
20110719Nigeria01

Vorige week werd er een bomaanslag gepleegd op een kerk in Suleja grenzend aan de Nigeriaanse hoofdstad Abuja. Er vielen drie doden en talloze gewonden. De dag erna was het de beurt aan een andere kerk in Maddala, eveneens nabij Abuja . Hier vielen geen doden, wel een aantal gewonden. De twee aanslagen binnen 24 uur hebben ertoe geleid dat de veiligheid rond kerken gegarandeerd wordt door meer veiligheids mensen in te schakelen.

Ondanks deze maatregelen is de vrees en paniek onder de inwoners niet verdwenen. Dat bleek afgelopen dinsdag toen Daniel Ikechukwu de kerk inliep en door kerkgangers overmeesterd werd. Hij had zich volgens hen "verdacht" gedragen en was geen bekende van de gemeenschap. Hij laadde nog verder verdenking op zich toen hij een tas op de kerkvloer zette. Onmiddellijk toen hij weg wilde gaan stortten kerkgangers zich op hem . Dankzij tussenkomst van de pastoor ontkwam hij aan een lynchpartij. Daarna werd hij overgedragen aan de politie voor ondervraging. Op het politiebureau bleek dat er in de tas geen bom zat, maar zijn bijbel.

Eigen agenda

De steun voor de moslimfundamentalistisch groepering Boko Haram ("westers onderwijs is zonde") was juist aan het afbrokkelen in Nigeria Zij heeft door een serie aanslagen in het noorden van Nigeria steeds vaker de toorn van andere moslims over zich af. "Aanhangers van Boko Haram zijn geen moslims; ze vechten niet voor de islam, maar voor een eigen agenda en benutten de religie daarvoor", zei de islamitische geleerde sjeik Abdumuntolib Abdullah Mohammad maandag volgens lokale kranten. "De profeet Mohammed heeft er nooit toe opgeroepen christenen te doden, aldus de sjeik in zijn moskee in de deelstaat Ekiti. De gouverneur van de deelstaat Borno, waar Boko Haram haar hoofdkwartier heeft, liet zich in soortgelijke bewoordingen uit. "Islam betekent vrede, in theorie en in praktijk", zei Kashim Shettima tegenover journalisten. Tegelijkertijd benadrukte hij bereid te zijn tot een dialoog met de groep. Sinds hij eind april verkozen werd, bood Shettima al verschillende keren gesprekken en een amnestieprogramma aan. Tot nu toe wees Boko Haram die echter fel af. (Bron: KN)