Pakistan: weigering tot bekering bruut gestraft

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In Pakistan is een christelijke man voor de ogen van zijn kinderen in brand gestoken en zijn vrouw verkracht omdat zij weigerden zich tot de islam te bekeren. Dat meldt AsiaNews.
pakistan-_uomo_bruciato1-200-x-150

In Pakistan is een christelijke man voor de ogen van zijn kinderen in brand gestoken en zijn vrouw verkracht omdat zij weigerden zich tot de islam te bekeren. Dat meldt AsiaNews.

De 38-jarige Arshed Masih vecht voor zijn leven in het in het Holy Family Hospital in Rawalpindi, een stad niet ver van de hoofdstad Islamabad.

In 2005 kwamen Masih en zijn vrouw in dienst bij een rijke moslim zakenman. Hij werd chauffeur en zijn vrouw dienstbode. Onlangs viel het echtpaar in ongenade bij hun werkgever omdat het weigerde zich ondanks voortdurend aandringen tot de islam te bekeren.

Tijdens het incident werd Masih’s vrouw Martha verkracht. De daders zouden volgens lokale bronnen politieagenten zijn geweest. De drie kinderen van het echtpaar, in de leeftijd van 7 tot 12 jaar, werden gedwongen toe te kijken hoe hun ouders werden mishandeld.

"Masih en zijn vrouw worden op dit moment behandeld in het ziekenhuis", hebben woordvoerders van het Holy Family Hospital officials gezegd. De man is opgenomen met ernstige brandwonden. Zo"n 80% van zijn lichaam is verbrand. Volgens de medische staf van het ziekenhuis is het zeer onwaarschijnlijk dat Arshed Masih (foto) het zal overleven.

Afgelopen zondag heeft de deelstaatregering van Punjab aangekondigd onderzoek te laten instellen. "De zaak zal worden onderzocht en de schuldigen zullen worden gearresteerd", aldus minister van justitie Rana Sanaullah.

Het christelijke echtpaar woonde met hun drie kinderen in de personeelsverblijven op het landgoed van sjeik Mohammad Sultan in Rawalpindi. In januari bevolen geestelijke leiders en Sultan het echtpaar zich met hun hele gezin te bekeren tot de islam. Toen Arshed daarop weigerde in te gaan werd hij bedreigd met "ernstige gevolgen".

Arshed bood zijn ontslag aan, maar de zakenman zei hem te zullen "vermoorden" als hij zou vertrekken.

Vorige week steeg de spanning toen Sultan bij de politie aangifte deed van een diefstal van 500.000 Pakistaanse roepies, zo"n 4.500 euro.

Hoewel het christelijke paar niet werd genoemd als verdachte, bood de zakenman aan de zaak te laten rusten indien zij zich tot de islam zouden bekeren. "Anders zouden zij beiden hun kinderen niet meer zien."

De rest is bekend. Arshed Masih koos trouw te blijven aan zijn christelijke geloof. Afgelopen vrijdag werd hij levend in brand gestoken en werd zijn vrouw door politieagenten verkracht. Het voorval gebeurde vlakbij het politiebureau.

Federaal minister van minderheden Shahbaz Batti, een katholiek, heeft tot nu toe geweigerd te reageren omdat hij "te druk" was. Hij zei echter binnen enkele dagen met een verklaring te komen.

Christelijke organisaties in Rawalpindi en Lahore hebben protesten aangekondigd.

Bron: AsiaNews