Pakistan: weer christelijk meisje gedwongen ‘bekeerd’

dinsdag, 01 december 2015
Nieuws
Opnieuw is in Pakistan een minderjarig christelijk meisje ontvoerd en onder dwang bekeerd. Op 9 november werd de 13-jarige Sana John op weg naar school meegesleurd door de zoon van een rijke moslim, meldt AsiaNews.
20151201-Pakistaanse-Sana-John-gedwongen-bekeerd

Het voorval kwam in het nieuws doordat haar familieleden uit de stad Sialkot in de provincie Punjab demonstreerde voor de Persclub. Daarbij maakten zij bittere verwijten naar de autoriteiten die ondanks herhaalde verzoeken van de ouders weigeren in te grijpen.

Ooggetuige
Volgens Shahid John, vader van zes kinderen, vertrokken de twee oudste dochters, Sana en Hina, te voet naar school. Onderweg werden de twee aangehouden door Rambo, de zoon van een rijke moslim uit de buurt. Hij greep Sana en trok haar mee. “Hij riep tegen mij dat ik naar school moest gaan”, vertelt Sana’s jongere zusje Hina. Volgens haar verzette Sana zich en riep ze dat ze naar school wilde. Rambo sleepte haar mee en joeg Hina weg. “Ik was bang en in ben naar school gehold. Ik heb mijn zus sindsdien niet meer gezien.”

Dreigementen
Voor zover bekend heeft Rambo het meisje onder dwang tot de islam bekeerd. Haar vader Shahid heeft hij bedreigd met ontvoering van zijn andere dochters indien hij naar de politie zou gaan. Bovendien heeft de familie van de kidnapper lokale moslimgeestelijken hebben benaderd om stemming te maken tegen de christenen.

Geen gerechtigheid
Ondanks de dreigementen hebben Sana’s ouders herhaaldelijk een klacht ingediend bij de politie, maar die heeft niets ondernomen. Zelfs de Officier van Justitie heeft niets ondernomen om het meisje naar haar familie terug te brengen. “Sana was een schat van een meid en wilde graag dokter worden. Ik heb sinds haar ontvoering geen oog dichtgedaan”, aldus haar vader. “Ik ga van bureau naar bureau op zoek naar gerechtigheid, maar het is allemaal vergeefs. In Pakistan bestaat voor de armen en gemarginaliseerden geen gerechtigheid”, vooral niet “als het christenen zijn”.

Duizenden meisjes
De demonstratie bij de persclub was mede georganiseerd door de katholiele priester Zeeshan Alam. “Het is niet de eerste keer dan zoiets gebeurd”, vertelt hij AsiaNews. Volgens hem worden duizenden minderjarige meisjes met geweld ontvoerd en tot bekering gedwongen terwijl de autoriteiten de andere kant opkijken. Ook de politiek doet niks, zelfs de christelijke parlementariërs “die een luxe leventje leiden doen niets”.