Pakistan: Protest tegen proces godslastering

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Christelijke kerkleiders in Pakistan hebben onmiddellijk protest aangetekend bij de regering tegen de arrestatie van een bejaarde katholieke man wegens vermeende belediging van de profeet Mohammed. Dat meldt UcaNews. De 73-jarige Rehmat Masih werd...
20100622pakistan1

Christelijke kerkleiders in Pakistan hebben onmiddellijk protest aangetekend bij de regering tegen de arrestatie van een bejaarde katholieke man wegens vermeende belediging van de profeet Mohammed. Dat meldt UcaNews.

De 73-jarige Rehmat Masih werd zondag gearresteerd nadat hij door Sajid Hameed, een moslim, was beschuldigd van godslastering. Het incident zou zich drie maanden geleden al hebben voorgedaan in het dorp Jhandewali waar zo"n 25 katholieke families wonen.

Verdediging

Nadat Rehmat was opgepakt kwamen direct de plaatselijke kerkleiders bijeen met vertegenwoordigers van het aartsbisdom Faisalabad. Vicaris-generaal Khalid Rashi Asi heeft de diocesane Commissie voor Gerechtigheid en Vrede opdracht gegeven de verdachte bij te staan bij zijn verdediging.

Grondgeschil

"Het is een valse beschuldiging op basis van gebeurtenissen van maanden geleden", aldus de vicaris-generaal tegenover UcaNews. "De zaak heeft te maken met een geschil over grondbezit."

Toen drie maanden geleden in het dorp lokale verkiezingen werden gehouden stonden verdachte en klager ook al tegenover elkaar, zegt mgr. Asi.
Een aantal andere dorpelingen wordt nu ook al bedreigd met beschuldigingen van godslastering.

Druk

De Pakistaanse bisschoppen en andere christelijke leiders pleiten al langer voor afschaffing van de beruchte blasfemiewetten. Die leggen de doodstraf op aan ieder die de profeet Mohammed beledigt en levenslange gevangenisstraf voor handelingen tegen de Koran.

Vorige regeringen beloofden de omstreden wetten te evalueren, "maar het is een lange strijd", zegt Alwin Murad, uitvoerend secretaris van de bisschoppelijke Commissie voor Gerechtigheid en Vrede.

"Ze veranderen een paar woorden, maar het echte probleem blijft onveranderd," zei hij.

"Overheden kunnen zich niet veroorloven om zich tegen hard-line geestelijken te verzetten. We hebben behoefte aan een breed front van gelijkgestemde mensen in de beleidsvorming ."

Steun EU

Volgens hem zijn de bisschoppen erg blij met de recente resolutie van de Europese Unie over de godsdienstvrijheid in Pakistan.

De resolutie roept de Pakistaanse regering op de blasfemiewetten te heroverwegen, die "misbruikt worden door extremistische groepen en door hen die persoonlijke rekeningen te vereffenen hebben, en hebben geleid tot een toename van geweld tegen leden van religieuze minderheden". (Bron: UcaNews)