Pakistan: president hekelt misbruik blasfemiewet

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Pakistaanse president Asif Ali Zardari heeft toegezegd dat zijn regering alles zal doen om misbruik van de omstreden blasfemiewet te voorkomen.
pakistan_blasphemy_law_245_x_350-200-x-286

De Pakistaanse president Asif Ali Zardari heeft toegezegd dat zijn regering alles zal doen om misbruik van de omstreden blasfemiewet te voorkomen.

Aanleiding voor deze opmerkelijke uitspraak is de recente reeks gewelddadige incidenten tegen christenen in Pakistan. Tijdens een ontmoeting met de anglicaanse primaat Rowan Williams in Londen gaf Zardari toe dat extremisten de blasfemiewet misbruiken. Deze wet stelt zware straffen op het bezoedelen van de godsdienst, met name de islam. Ook verbiedt deze de bekering van moslims. Moslimextremisten gebruiken de wet, vaak in samenwerking met politie en lokale autoriteiten, om niet-moslims, met name christenen, en gematigde geloofsgenoten te vervolgen.

Minstens 33 mensen zijn de afgelopen jaren door woedende menigten gelyncht of door individuele fanatici vermoord omdat zij zouden hebben geprobeerd moslims van hun geloof af te brengen.

De kwestie kwam vorige week opnieuw prominent in het nieuws toen zo"n honderd woedende moslimjongeren de inwoners van een christelijk dorp bedreigden en verjoegen en de katholieke kerk in brand staken. Zij waren daar door hun imam toe aangezet omdat een jongen uit het dorp, Robert Fanish Masih, de Koran zou hebben geschonden. Dat gerucht was verspreid door de moeder van zijn islamitische vriendinnetje om daarmee hun verkering te smoren.

Vorige week vrijdag verklaarde de Pakistaanse minister voor minderheden, de katholiek Shahbaz Bhatti, dat de regering de wetten zou aanpassen die door extremisten worden gebruikt "om zowel (religieuze "red) minderheden als Pakistaanse moslims te treffen". "De Pakistaanse regering wil de blasfemiewet herzien en aanpassen zodat het niet langer een werktuig van de extremisten kan zijn."

Ook de gouverneur van de provincie Punjab, waar de meeste incidenten zich hebben voorgedaan, heeft laten weten dat de wet hard aan herziening toe is om de religieuze minderheden te beschermen.

Verschillende islamitische groeperingen hebben inmiddels het aftreden van gouverneur Salman Taseer geëist. Zij beschuldigen hem ervan enkele incidenten voor zijn eigen doeleinden te willen misbruiken. Zij dreigden met demonstraties indien de wetswijziging er daadwerkelijk komt.

Taseer reageerde met de vraag welke geestelijke of politicus heeft geprotesteerd op het levend verbranden van christenen op grond van de blasfemiewet.

Volgens AsiaNews heeft het recente geweld tegen christenen in Pakistan tot grote verontwaardiging geleid. Doordat zelfs een aanzienlijk deel van de pers zich tegen de blasfemiewet heeft gekeerd spreekt het persbureau zelfs voorzichtig van een "nieuwe wind".

Verschillende krantencommentaren spreken afschuw uit over de moorden en het geweld tegen christenen en eisen onmiddellijke afschaffing van de wet.

Bron: AsiaNews