Pakistan: politieman verkracht Christelijk meisje

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Terwijl op 8 maart wereldwijd Wereld- vrouwendag werd gevierd verkrachtte in de nacht eraan voorafgaand een Pakistaanse politieman een 14-jarig Christelijk€¦
20120312_pakistan01

Terwijl op 8 maart wereldwijd Wereldvrouwendag werd gevierd verkrachtte in de nacht eraan voorafgaand een Pakistaanse politieman een 14-jarig Christelijk meisje.

Op de avond van 7 maart bracht de 14-jarige Kiran uit Jaranwala een bezoek aan haar grootouders in het dorp Malowal in het district Sheikhupura van de provincie Punjab.

Haar aanwezigheid was opgemerkt door politie-inspecteur Nawaz Wahla, die een paar huizen verder woont. Samen met een handlanger, melkboer Mehboob, drong hij ‘s nachts het huis binnen. Volgens de krant The Express Tribune bond hij de grootouders vast en verkrachtte hij het meisje verschillende keren onder dreiging met een vuurwapen.

Zodra ze kon ontkomen heeft Kiran haar grootouders bevrijd die haar naar het ziekenhuis brachten voor medische behandeling. Noch de artsen noch de gewaarschuwde politie wilden hulp bieden aan het Christelijke meisje of actie ondernemen om de daders aan te houden.

Pas na tussenkomst van een rechter is officieel onderzoek gestart en is de medeplichtige melkboer opgepakt. De verkrachter zelf is nog voortvluchtig.

Wereldvrouwendag

Tijdens de Internationale Wereldvrouwendag werd in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad door vrouwenorganisaties een seminar gehouden om de waardigheid en rol van vrouwen in de wereld te verbeteren. Tegelijkertijd tekende president Asif Ali Zardari een wet voor de vorming van een Nationale Commissie die situatie van de rechten van vrouwen in het land moet beoordelen. Zij moet €‹€‹cruciale rol gaan spelen bij het waarborgen en beschermen van de rechten van vrouwen.

Kanttekeningen

Vrouwenorganisaties hebben daarover echter de nodige reserves getoond omdat wetten weinig betekenis hebben als ze niet worden afgedwongen.

Volgens Peter Jacob, uitvoerend secretaris van de Katholieke Commissie voor Gerechtigheid en Vrede (NCJP), "ligt het aantal misdrijven tegen vrouwen in Pakistan vier keer hoger dan de gevallen die worden gemeld". Vele misdaden "op grond van geslacht gebeuren in stilte".

In Multan hielden organisaties van Katholieke vrouwen samen met andere vrouwenbewegingen een demonstratie. Zuster Margaret, een van de deelnemers, benadrukt dat "om de vrouw te vieren, moeten we ook het belang van vrouwen erkennen". Volgens haar bestaat er nu weliswaar wetgeving die vrouwen moet beschermen tegen huiselijk geweld en aanvallen met zuur", maar zij er tot nu toe geen "maatregelen tegen de daders" genomen. "Veel vrouwen weten niet eens van het bestaan €‹€‹van de wet."

Bron en foto: AsiaNews