Pakistan: Onderzoek naar vermoorde minister op juiste spoor

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
"Het onderzoek naar de moord op mijn broer Shabhaz zit eindelijk op het juiste spoor. Het is het werk van de Taliban en islamitische fanatici. We wachten nu op de gevangenneming van de misdadigers, die in Dubai zijn. De minister van Binnenlandse Zaken,
20110712Pakistan

ASIë‹/PAKISTAN – Paul Bhatti: "Mijn broer Shabhaz vermoord door Al Qaida. Onderzoek eindelijk op het juiste spoor."

 

Islamabad (Fides Service) ""Het onderzoek naar de moord op mijn broer Shabhaz zit eindelijk op het juiste spoor. Het is het werk van de Taliban en islamitische fanatici. We wachten nu op de gevangenneming van de misdadigers, die in Dubai zijn. De minister van Binnenlandse Zaken, Rehman Malik, heeft een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd." Dat vertelt ons Paul Bhatti, de broer van de voormalige Katholieke minister Shabhaz Bhatti, en tegenwoordig de Bijzonder Adviseur van de eerste minister voor religieuze minderheden. In een interview met Fides gaf Paul Bhatti namens de Pakistaanse regering toelichting op de onderzoeksresultaten over de verdachten van de moord. De door de minister van Binnenlandse Zaken ingestelde onderzoekscommissie verklaarde dat volgens het gedane onderzoek de moord is georganiseerd door "Brigade 313" van Al Qaida, ook wel bekend als het "geestleger" van de Pakistaanse Talibanleider Ilyas Kashmiri. Volgens het verslag van de commissie gaf de groepering een Talibanleider in de provincie Punjab, Asmatullah Mawaia, de opdracht om de minister te liquideren, het plan werd vervolgens uitgevoerd door onderdelen van de extremistische groepering "Tehrik-e-Islami" samen met een partij van de groepering "Ghazi Eenheid in Islamabad".

 

Paul Bhatti vertelt Fides: "Nadat het onderzoek op een zijspoor terecht was gekomen en was geprobeerd om de aanklacht voor moord af te zwakken vanwege persoonlijke vijandschap, waarbij mijn broer door het slijk werd gehaald, komt de waarheid aan het licht. We zijn ervan overtuigd dat hij is vermoord vanwege zijn inzet voor mensenrechten en voor de rechten van christenen, en voor het feit dat hij de wet tegen godslastering moedig en openlijk veroordeelde. Nu bewijst het onderzoek dat we gelijk hebben. We hopen op een snelle afronding, met de arrestatie van de misdadigers. Het zou een goed teken zijn voor de gezondheid van de rechtsstaat in Pakistan". "Ter nagedachtenis aan mijn broer" "zo besluit hij ""zullen we doorgaan met zijn werk en zijn missie voor de bescherming van religieuze minderheden in het hele land".

 

"Brigade 313" is de militaire organisatie van Al Qaida in Pakistan, verantwoordelijk voor vele aanslagen en omvat Taliban- en islamitische jihadistengroeperingen met verschillende achtergronden zoals "Laskhar-e-Jhangvi", "Harkat-ul-Jihad-al-Islami", "Lashkar-e-Taiba", "Jaish-e-Mohammed", "Jundallah" en andere. Volgens sommige deskundigen is de brigade geïnfiltreerd in het leger en in Pakistaanse inlichtingendiensten. (PA) (Agenzia Fides 30/06/2011)